INCLUSIEF SPELEN
Spelen is voor iedereen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden. Alle kinderen hebben een fundamenteel recht op spelen, vastgelegd in het Internationaal Verdrag van de Rechten voor het Kind. Aan dit recht wordt voor kinderen met een handicap in de praktijk echter nauwelijks voldaan. En dat blijft niet zonder gevolgen. Hoog tijd dat daar iets aan wordt gedaan!
Met ons inrichtingsconcept voor inclusief spelen kan iedereen meedoen, jong & oud, met en zonder een beperking. Want samen spelen & bewegen is voor iedereen!
INCLUSIEVE LEEFOMGEVING
Kinderen met een handicap hebben vaak weinig tot geen vriendjes in de buurt. Het is dus niet vreemd dat op latere leeftijd een groot deel van de volwassenen met een beperking zich eenzaam voelt en een bepaalde mate van sociaal isolement op de loer ligt. Door juist de omgeving zo in te richten dat íedereen kan (samen) spelen en bewegen, dragen we bij aan een steeds meer inclusieve leefomgeving waarin iedereen zich welkom voelt. Hiervoor hanteren we een inrichtingsconcept voor inclusief spelen.
SAMEN WERKEN VOOR SAMEN SPELEN
We kijken voor de inrichting van samenspeelplekken, samen met de stakeholders (denk aan begeleiders, gemeenten, ontwerpers, scholen, buurtinitiatieven en uiteraard de kinderen en jongvolwassenen zelf) naar waar de wensen en behoeften liggen. En stemmen het ontwerp en de inrichting hierop af. Hierdoor ontstaat een ontwerp en inrichting die door alle betrokkenen ondersteund en omarmd wordt. Samenwerken om samen te kunnen spelen.
SAMENSPEELNETWERK
In een inclusieve leefomgeving is het belangrijk dat iedereen, van jongs af aan, kan meedoen in de maatschappij. Kinderen, met of zonder beperking, moeten kunnen spelen en bewegen met hun vriendjes. Diverse partijen hebben zich verenigd in het SamenSpeelNetwerk om samen spelen voor álle kinderen mogelijk te maken. Ook wij hebben ons hierbij aangesloten als beloftemaker. Wij leggen ons erop toe dat wij in ons complete proces, van productontwikkeling tot inrichtingsconcept en van ontwerp tot realisatie, het belang van samen spelen en bewegen waarborgen. Hoe we dit doen? Door kennis te vergaren én te delen tijdens kennissessies van het SamenSpeelNetwerk. Door samen te werken met o.a. TU Delft, studenten, gemeenten, scholen en belangenverenigingen. Voor de de inrichting van samenspeelplekken, onderzoeken we samen met begeleiders, gemeenten, ontwerpers, scholen, zorginstellingen, buurtinitiatieven en uiteraard de kinderen en jongvolwassenen zelf, naar waar de kansen en mogelijkheden liggen. Hierop wordt het ontwerp en de inrichting afgestemd.
ONZE TIPS VOOR SAMENSPEELPLEKKEN & EEN INCLUSIEVE LEEFOMGEVING
✔ Creëer voldoende draagvlak. Raadpleeg omwonenden, kinderen, ouders, scholen, zorginstellingen etc.;
✔ Zorg voor een totaalplaatje: zowel praktische factoren m.b.t. fysieke toegankelijkheid en toestellen, als ook de ‘software’: creëer een fijne welkome totaalomgeving, waar ieder kind en iedere bezoeker zich prettig voelt;
✔ Betrek een breed palet aan samenspeelmogelijkheden, zoals rolstoelvriendelijke speelopties, maar ook auditieve, visuele en cognitieve/educatieve elementen;
✔ Houd rekening met de 4 menstypen ‘rauwers, douwers, bouwers en schouwers’;
✔ Maak samenspel vanzelfsprekend, behandel het niet als ‘iets speciaals’;
✔ Betrek betrokkenen in het gehele traject, ook na plaatsing & realisatie; werken aan samen spelen, door samen te werken;
✔ Inventariseer aanvullende financieringsmogelijkheden, zoals fondsen en subsidies.
✔ Zorg voor bekendheid van de samenspeelplek, zodat mensen de plek weten te vinden.
Download het whitepaper “In 4 stappen naar een samenspeelplek
Hulp nodig bij het maken van een concreet plan van aanpak? Wij helpen je graag, neem vandaag nog contact met ons op!
ONDERDEEL VAN PRODUCTONTWIKKELING
Bij onze productontwikkeling kijken we in het allereerste begin, op de ontwerptafel al naar de brede toepassingen van een product. Zo wordt bij onze nieuwe productlijnen al vanaf het ontwerpproces gekeken naar mogelijkheden voor inclusief spelen. Toestellen die al wat langer in ons assortiment zitten worden bij een upgrade op een zelfde manier aangepakt. Zonder meerkosten dus, maar door een andere manier van inrichten en ontwerpen. Denk hierbij aan de toegankelijkheid van de speeltoestellen, maar ook aan interactieve, auditieve en visuele aspecten. Waardoor ook minder valide kinderen mee kunnen spelen. Zo wordt samen spelen nóg leuker!
INCLUSIEF SPELEN EN BEWEGEN
Inclusief spelen wordt dus waar mogelijk en gewenst, verweven in de ontwerpen van zowel speellocaties, zorgtuinen als speeltoestellen. Zo bieden we oplossingen voor:
- auditieve beperkingen (stimulering van andere zintuigen zoals reuk & tast middels geurende beplanting en educatieve wanden)
- visuele beperkingen (heldere kleurgebruik in speeltoestellen en beplanting, voelwanden, klankinstrumenten)
- cognitieve of neurologische beperkingen (snoezelruimtes, samenspel)
- fysieke beperkingen (o.a. toegankelijke speeltoestellen, fitnesstoestellen voor senioren/rolstoelgebruikers)