Natuurlijk spelen
Bedenk je eens waar je vroeger zelf het liefst speelde…vaak was dat op een plek in de natuur. Het park of bosrijke gebied in de buurt, het stuk groen op de hoek. Een plek waarvan eigenlijk niet officieel was vastgelegd dat dát de plek was om te spelen. Kinderen ontdekken graag hun eigen speelplekken en zoeken hiervoor de natuur op. Helaas zijn de mogelijkheden voor spelen in de natuur steeds meer beperkt. Speciaal om natuurlijk spelen te ontwikkelen en natuurbeleving te stimuleren, ontwikkelden wij een inrichtingsconcept voor de inrichting van natuurlijke speelplekken en natuurspeeltuinen.
Met Adventure Play maak je natuurlijk spelen tot een beleving. Het is een veelzijdig en avontuurlijk speel- en beweegprogramma in grillig Robinia-hout waarmee je spannende en avontuurlijke opstellingen en inrichtingen maakt met een natuurlijke uitstraling.
Een natuurlijke speeltuin aanleggen voor kinderen
Kinderen gaan graag zelf op ontdekking in de natuur. Lekker aanklooien met zand en water, boompje klimmen en spannende avonturen verzinnen met elkaar. Thuiskomen met modder aan je kleren of een kapotte broek en met volop verhalen op zak. Dit vrije spelen in de natuur heeft de laatste jaren behoorlijk ingeboet door de verstedelijking. Onderzoek toont zelfs aan dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt (bron: Jantje Beton, 2019). Natuurlijk spelen en natuurbeleving zijn echter van uitermate belang voor de ontwikkeling. Terwijl er tegelijk een teruggang is in het buitenspelen. Een vicieuze cirkel ligt op de loer. Kinderen raken steeds meer afgesneden van essentiële coping strategieën: natuurervaring, fysieke beweging en onderzoekend spelen. Daarom is het essentieel en een goede reden om aan te nemen dat natuureducatie, natuurlijke speelgelegenheden en schoolpleinen een wezenlijke bijdrage leveren aan de gezondheid en leerklimaat. Buitenspelen en kinderen betrekken bij de natuur is erg belangrijk. Daarom vormt het aanleggen van een natuurlijke speeltuin de basis om gezond en succesvol te zijn in een steeds meer stedelijke omgeving (bron: IVN, 2014).
Inrichting van een natuurlijke speelplek
In de buitenruimte is steeds minder ruimte om vrij buiten te kunnen spelen. Er zijn steeds minder braakliggende terreinen of bosrijke gebieden in de buurt. Tegelijk bestaat de wens, behoefte en noodzaak voor het inrichten van plekken waar natuurbeleving centraal staat. Een omgeving die aansluit bij de behoeften van kinderen met een minder vastomlijnde inrichting. Een plek die aanspoort om op onderzoek uit te gaan. Je vrij te bewegen en te genieten van de natuur. Voor beheerders, ontwerpers en stedenbouwkundigen, die betrokken zijn bij de inrichting van buitenruimte, ligt de uitdaging om meer mogelijkheden voor natuurlijk spelen te realiseren. Wij helpen hierbij met een inrichtingsconcept speciaal voor natuurlijk spelen. En kijken bij de inrichting van natuurlijke speelplekken en natuurspeeltuinen, naar alle factoren die nodig zijn om de speelplek op een natuurlijke en avontuurlijke manier in te richten.
Tips voor een natuurlijke speelplek
✔ Ga voor toegankelijke speelplekken waar kinderen graag komen (centrale speelplek, schoolplein, groenvoorziening in de buurt);
✔ Houd rekening met de 4 menstypen ‘rauwers, douwers, bouwers en schouwers’ en kijk verder dan de primaire leeftijdsgroep (toezicht/ sport- en beweegopties voor ouderen e.d.);
✔ Kijk naar het huidige gebruik van de speelplek, zijn er zgn. olifantenpaadjes en worden er al natuurlijke elementen gebruikt om te spelen (bomen, struiken, zand en water);
✔ Houd en maak de speelplek toegankelijk en bereikbaar voor iedereen, ook voor mindervaliden;
✔ Zorg dat kinderen de speelopties zelf kunnen interpreteren en creëren;
✔ Beplanting, noten/fruitbomen, een insectenhotel of moestuin voor nog meer natuurbeleving;
✔ Voldoende bomen en beschutting voor verkoeling tijdens warme dagen;
✔ Werk met recyclebaar/gerecycled circulair materiaal, bijv. hergebruik gevelde bomen/ takken voor een pad of wilgenhut. Een muurtje/zitje van stoeptegels en een speelaanleiding of talud van overtollig zand (gesloten grondbalans);
✔ Betrek ook de randen van de speelplek (struinpaadjes en ontdekpaadjes) en zorg dat speelopties per seizoen en weertype kunnen variëren.
Adventure play
Van varen over woeste zeeën in stoere speelschepen, tot het verslaan van ridders en draken in kastelen en speeltorens. Of creëer een uitdagend beweegparkoers met de verschillende klim- en klauterelementen, voor de ultieme combinatie van spelen én bewegen. In onze ontwerpen voor natuurlijk spelen maken wij gebruik van het speel- en beweegprogramma van Adventure Play. Uitermate geschikt voor natuurlijk spelen én verrassend aanwezig in een stedelijke omgeving. Met een ruime keuze voor alle leeftijdsklassen en voor ieder menstype.
FSC-Gertificeerd
Wij vinden het belangrijk dat we onze producten zoveel mogelijk vervaardigen uit duurzame materialen. Met een zo laag mogelijke impact op mens en milieu. Voor de vervaardiging van onze houten producten kiezen wij bewust voor inkoop van FSC®-gecertificeerd hout. Al het in onze Adventure Play speelaanleidingen en speeltoestellen gebruikte Robinia-hout is FSC® gecertificeerd.
Meer ontdekken over de mogelijkheden van natuurlijk spelen en het speel- en beweegprogramma van Adventure Play? Lees er alles over op de speciale productpagina, neem contact op met één van onze adviseurs of vraag direct een offerte aan.
Een schoolplein natuurlijk inrichten met een Groenblauw schoolplein
Een groenblauw schoolplein is een speciaal ontworpen buitenruimte die groene elementen en waterbeheer combineert om een duurzaam en stimulerend speelgebied te creëren. Naast de voordelen voor de omgeving heeft het inrichten van een natuurlijk groenblauw schoolplein ook positieve effecten op kinderen. De natuurlijke elementen nodigen uit tot ontdekken, klimmen, rennen en spelen. De aanwezigheid van groen en natuurlijke elementen bevordert de creativiteit en verbeelding van kinderen. Het geeft de kinderen de ruimte om te experimenteren, te observeren en te ontdekken, waardoor hun nieuwsgierigheid en onderzoekende houding wordt gestimuleerd.