BOERplay gebruikt FSC® gecertificeerd hout
In de afgelopen jaren zijn een groot aantal duurzame certificeringen en keurmerken op de markt gekomen. Dit maakt het voor klanten en consumenten niet altijd even makkelijk om te bepalen welke certificeringen van belang zijn voor de keuze van producten en waarom. Welke is het beste en hoe kiezen we tussen gevestigde en nieuwe regelingen? Voor een overzicht van de verschillende keurmerken die voor hout van toepassing zijn kun je het keurmerkenoverzicht raadplegen van Milieu Centraal. Wij vinden het het belangrijkst dat we onze producten zoveel mogelijk vervaardigen uit duurzame materialen met een zo laag mogelijke impact op mens en milieu. Voor de vervaardiging van onze houten producten kiezen wij bewust voor inkoop van FSC®-gecertificeerd hout.
Een FSC® certificering, wat houdt dat eigenlijk in? Deze vraag krijgen wij geregeld. Al het hout wat wij toepassen is FSC® gecertificeerd. Dit betekent dat de bossen, waar het hout wat wij gebruiken vandaan komt, zodanig beheerd worden dat ze intact blijven. Met voldoende ruimte voor dieren om zich terug te trekken. FSC® gecertificeerde concessies (afspraken die worden gemaakt om in een bepaald gebied een grondstof te mogen delven) worden extensief beheerd.
Certificaat FSC® certificering BOERplay aug 2021 tot aug 2026
Dit betekent in de praktijk het volgende:
- Een concessie wordt in kapvakken opgedeeld. Na de oogst van 3 tot 5 stammen per hectare wordt het kapvak minimaal 25 tot 30 jaar met rust gelaten.
- Van tevoren worden belangrijke plekken in kaart gebracht en uitgezonderd van activiteit. Bijvoorbeeld het leefgebied van zeldzame dieren, een heilige plaats voor de lokale bevolking of een waterbron of beek.
- Er wordt rekening gehouden met lokale bevolking en medewerkers worden voorzien van een fatsoenlijk inkomen.
Robinia is Europees hardhout
Deze houtsoort is afkomstig van de acaciaboom (Robinia Pseudoacacia). Het hout heeft een natuurlijke weerstand tegen abiotische en biotische invloeden. Houtsoorten zijn ingedeeld in verschillende weerstandsklassen. Robinia is de enige Europese houtsoort die is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1. Hout met duurzaamheidsklasse 1 heeft een langere levensduur bij direct grondcontact en is beter beschermd tegen schimmels en bacteriën. Er zijn 5 klassen, waarbij klasse 1 het meest duurzaam is.
Robiniahout
Het is een goed alternatief voor tropisch hardhout. Robinia is daarom bijzonder geschikt voor buiten toepassingen, zoals speeltoestellen. Robinia blijft probleemloos lang goed. Op basis van uitgebreid onderzoek (Molnar 1988) is de levensduur van Robinia vastgesteld.
Voor de vervaardiging van onze houten producten kiezen wij bewust voor inkoop van FSC®-gecertificeerd hout.
Materiaaleigenschappen Robiniahout voor speeltoestellen
We maken speeltoestellen van robiniahout vanwege zijn natuurlijke duurzaamheid. Het is van nature bestand tegen verval, rotting, insectenplagen en schimmels. Hierdoor kan het langdurig worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zonder snel te verslechteren. Door de hoge dichtheid van het hout is robinia zeer sterk en het heeft van nature een lage splijtbaarheid en weinig splinters. Verder heeft robiniahout een natuurlijk weerstand tegen aantasting door insecten en schimmels omdat het natuurlijke chemische stoffen bevat, zoals tannines.
En het grillige robiniahout ziet er ook gewoon mooi uit. Het hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling met een warme kleur en aantrekkelijke nerfpatronen. Het voegt een natuurlijke en rustieke charme toe aan de speeltoestellen en straatmeubilair, waardoor ze visueel aantrekkelijk zijn in een buitenomgeving.
Bosbescherming
Met het voorschrijven en toepassen van gecertificeerd hout wordt een bosperceel beschermd. Er is voldoende gecertificeerd hout beschikbaar, met een aantrekkelijke prijsstelling. Hoe meer vraag we samen ontwikkelen, hoe meer bos duurzaam beheerd wordt. FSC® beheerde bossen kennen een lage milieudruk. Hout, ook hardhout, heeft een relatief lage CO² voetafdruk vergeleken met andere materialen. Onderzoeksbureau Beco (2013) heeft aangetoond dat hardhout een milieuvriendelijk materiaal is voor bouwconstructies. Houten producten dragen ook bij aan de reductie van broeikasgassen en het tegengaan van de opwarming van de aarde. Het slaat in een dermate hoeveelheid koolstof op, dat de uitstoot van het transport naar hier ruim gecompenseerd wordt. Lees meer hierover in het artikel wat hierover is verschenen in het vakblad Stad+Groen.
Wat draag je dan bij met de inrichting van een speeltuin?
Een voorbeeld:
De Alpenspeeltuin ligt naast het restaurant en het grote buitenterras van Snowworld Zoetermeer. De speeltuin met grote vakwerkhuizen en andere speelelementen is in 2019 opgeleverd. Voor de constructie is gekozen voor azobé hout. Omdat dit hout sterk is, kan hiermee een groot toestel neergezet worden. Verder zijn louro preto, louro itauba en Robinia gebruikt. Dit zijn houtsoorten die niet splinteren en daardoor geschikt zijn voor een speeltuin.
Voor de klimklautertoestellen, speelelementen en het bijbehorende zitmeubilair is ongeveer 6,5 m³ FSC-gecertificeerd azobé-, louro itauba- en louro preto-hout gebruikt. Hiermee beschermt BOERplay 30 jaar lang zo’n 13.000 m² tropisch bos.