Een speeltuin ontwerp voor speelplezier en nog veel meer!
Bij ons draait alles om het creëren van aantrekkelijke buitenruimtes waar spelen, sporten, bewegen, ontmoeten en ontspannen centraal staan. Het begint allemaal met een cruciale vraag: wie zijn de gebruikers van deze ruimte? Wij nemen deze vraag serieus en houden rekening met de vier speltypen (rauwers, douwers, bouwers en schouwers), verschillende behoeften, leeftijdsgroepen en verschillende speelwaarden bij het ontwerpen.
Ons aanbod van speeltoestellen en straatmeubilair is buitengewoon uitgebreid. Of je nu op zoek bent naar een specifiek speeltoestel of een complete inrichting voor een bruisende speel- en beweegomgeving in jouw gemeente, recreatiegebied, schoolplein of zorgtuin, wij hebben de oplossing voor jou.
Speeltuin inrichten naar jouw wens
Bij BOERplay komen speeltuinen tot leven doordat we je ontzorgen in het gehele traject van het ontwikkelen van een nieuwe speelplek: van een speeltuin ontwerpen tot de speeltuin aanleggen. Onze passie is het scheppen van speelomgevingen waar kinderen hun dromen werkelijkheid laten worden, avonturen beleven en vriendschappen smeden. Wij zijn toegewijd aan elk aspect van dit proces, van het initiële idee tot de uiteindelijke realisatie.
Ons ervaren team staat klaar om jouw speeltuinproject te verwezenlijken, ongeacht of je zoekt naar een specifiek speeltuin ontwerp dat jouw visie weerspiegelt, of dat je wilt dat wij de complete speeltuin aanleggen en inrichten. Maatwerk staat bij ons voorop, en we werken nauw samen met jou om een speeltuin te creëren die naadloos past bij de omgeving en voldoet aan de behoeften van jouw doelgroep. Veiligheid, duurzaamheid, creativiteit en speelplezier staan centraal in onze aanpak. Wij nemen de volgende onderdelen mee in onze ontwerpfase:
- zonering naar leeftijd
- uitdagend ingericht voor ieder menstype (rauwers/ douwers/ bouwers/ schouwers)
- bewegend leren
- sporten & bewegen
- ontmoeten
- natuurbeleving
- mobiliteit & verkeersbewegingen
- samen spelen/bewegen (inclusief ontwerpen)
- risicovol spelen en leren
- de kracht van fantasie
Meer weten? Download dan de inspiratiebrochure hierboven
Zij gingen je voor
Bekijk hier wie je allemaal al zijn voorgegaan en laat je inspireren.
Stappen bij het inrichten van een speeltuin
Het inrichten van een speeltuin gaat verder dan enkel het vervangen van speeltoestellen; het biedt een unieke kans om een omgeving te creëren die bijdraagt aan het scheppen van een onvergetelijke ervaring voor de kinderen die er komen spelen. Of het nu gaat om een gemeentelijke speeltuin, of een speelplek bij een recreatievoorziening, kinderen beleven er volop plezier. In een speeltuin ontstaan vriendschappen, bovendien kunnen kinderen in een speeltuin volop leren en ontdekken.
Hieronder lees je de stappen die je kan nemen wanneer je een speeltuin gaat inrichten en waarom elk van deze stappen belangrijk is.
- Stap 1 – Bepaal het doel en de visie van de nieuwe speeltuin: Wat wil je met de nieuwe speelplek bereiken? Als eigenaar van een restaurant wil je dat gasten langer op het terras verblijven. Of je wilt de speelplek aantrekkelijker maken voor warme zomerse dagen door bijvoorbeeld verkoeling aan te brengen. Gaat het om een gemeentelijke speeltuin, dan wil je deze bijvoorbeeld geschikt maken voor andere leeftijdsgroepen in de wijk. En dat de speelplek de komende jaren relevant blijft, ook als de kinderen ouder worden. Verder is het belangrijk na te denken welke uitstraling de speeltuin moet hebben? Houd rekening met de behoeften en wensen van de bezoekers tijdens het opstellen van een visie voor de speeltuin.
Het bepalen van een duidelijk omschreven doel en visie is belangrijk omdat dit de inrichting van de speelplek aanstuurt. Zo kan de speeltuin effectief bijdragen aan het behalen van de gestelde doelstellingen en de beoogde ervaringen.
- Stap 2 – Voer een inventarisatie uit: Breng de huidige speelruimte in kaart. Kijk hierbij ook naar de verkeersstromen, de bestaande speelelementen en de huidige staat van deze elementen. Bij een gemeentelijke speeltuin is het goed om ook de route naar de speelplek te evalueren. Is het veilig voor kinderen om alleen naar de speelplek toe te kunnen, of moeten ze begeleid worden door een volwassene?
Het is belangrijk een grondige inventarisatie uit te voeren omdat dit inzicht biedt in de mogelijkheden van de locatie. Bovendien helpt het bij het maken van weloverwogen ontwerpkeuzes.
- Stap 3 – Stel een budget op: Bepaal het beschikbare budget voor de inrichting van de speeltuin en bekijk of er eventueel gebruikgemaakt kan worden van externe financieringsmogelijkheden. Bij openbare speeltuinen draagt de gemeente over het algemeen zorg voor het onderhoud. Maar wanneer je de speelplek in eigen beheer hebt, dan dien je ook rekening te houden met de kosten voor onderhoud of eventuele toekomstige uitbreidingen.
Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen, omdat dit helpt bij het stellen van haalbare doelen, het plannen van de uitvoering en het aanvragen van fondsen. Wanneer niet direct alle financiële middelen beschikbaar zijn, dan is het ook mogelijk om het project in verschillende fases uit te voeren.
- Stap 4 – Kies een specialistisch ontwerpteam: Werk samen met een bedrijf, zoals BOERplay, die expertise heeft in het ontwerpen van speellandschappen en jullie visie en doelen kan vertalen naar een passend ontwerp.
Het is belangrijk een ontwerpteam te kiezen wat gespecialiseerd is in het ontwerpen van speellandschappen. Een zorgvuldig ontworpen speeltuin voldoet namelijk aan de speelbehoeften van de kinderen en houdt rekening met aspecten zoals veiligheid, toegankelijkheid en wettelijke kaders.
- Stap 5 – Integreer duurzaamheid: Overweeg duurzaamheidsmaatregelen zoals het hergebruiken van toestellen of onderdelen hiervan. Dit kunnen onderdelen zijn uit de huidige speelplek, die na inventarisatie nog als bruikbaar ingeschat zijn. Een gemeente heeft vaak speeltoestellen uit andere speelplekken in opslag liggen, die geschikt zijn voor hergebruik. Verder kan je nadenken over het gebruik van milieuvriendelijke materialen, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Het is belangrijk om duurzaamheid in het speeltuinontwerp te integreren, omdat een duurzame speeltuin bijdraagt aan een ‘groene’ toekomst voor de kinderen die nu opgroeien. Bovendien heeft het een positief effect op de leefomgeving rondom de speelplek.
- Stap 6 – Presentatie en terugkoppeling
Deel het ontwerp van de nieuwe speeltuin met alle betrokkenen, zoals buurtkinderen, hun ouders/verzorgers of de vaste gasten van jouw recreatievoorziening. Zo hoor je over eventuele knelpunten in de huidige situatie, zoals gevaarlijke in- of uitgangen, hoge speeltoestellen die te dicht bij een achtertuin staan, waardoor kinderen in de achtertuin kunnen kijken, enzovoort. Verzamel feedback en bekijk of je op basis hiervan nog aanpassingen kunt en wilt doorvoeren.
Het is belangrijk om feedback te ontvangen op het ontwerp. Op basis hiervan kan het ontwerp worden aangepast zodat het beter aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Bovendien creëer je hiermee meer betrokkenheid.
Thema’s bij het ontwerpen van een speeltuin
Bij het ontwerpen van speeltuinen gaat het niet alleen om het plaatsen van een paar speeltoestellen. We streven ernaar een levendige omgeving te creëren waarin kinderen kunnen ontdekken, spelen en leren. Een speelplek waar ouders met een gerust hart hun kinderen kunnen laten genieten van alles wat er te ontdekken valt.
Bij het ontwerpen van een speeltuin houden we rekening met:
- Veiligheid: We zorgen ervoor dat de speeltoestellen en het gehele speellandschap voldoen aan strenge veiligheidsnormen, zoals die beschreven staan in de norm EN 1176 of Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Onze materialen worden zorgvuldig gekozen om duurzaamheid en veiligheid te garanderen.
Dit is belangrijk omdat kinderen in een speeltuin veilig moeten kunnen spelen zonder toezicht van ouders of verzorgers. Omdat er geen toezicht verwacht wordt, moeten de speeltoestellen en ondergrond voldoen aan wettelijke eisen. Deze eisen zijn strenger dan wanneer je een speeltoestel plaatst in de achtertuin. De wet gaat er namelijk van uit dat er te allen tijde toezicht is op de speelplek in de tuin en dat je als ouder/ verzorger de risico’s kan inschatten en adequaat kan ingrijpen. Zelfstandig spelen, zonder toezicht, bevordert het zelfvertrouwen van de kinderen en versterkt de band tussen ouders en kinderen. Daarnaast draagt een veilige speeltuin bij aan de reputatie en het imago van de locatie.
- Toegankelijkheid: Een speeltuin is idealiter een plek voor álle kinderen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Bij het ontwerpen van speellandschappen streven we naar samenspel, houden we rekening met de vier speltypen en kijken we naar leeftijdsopbouw. Hierdoor krijgt ieder kind de kans het plezier van (samen) spelen te ontdekken.
Dit is belangrijk, omdat het in een toegankelijke speeltuin niet alleen draait om fysieke toegankelijkheid, maar juist om het creëren van een omgeving waarin elk kind zich welkom en op zijn gemak voelt.
- Ruimtelijke indeling: Onze speeltuinen worden ontworpen met verschillende speltypen en -behoeften van kinderen in gedachten. Zo creëren we ruimtes voor actief spel, rustige hoekjes om te ontspannen, plekken om te ontdekken en voldoende ruimte voor sociale interactie.
Dit is belangrijk omdat een goed doordachte ruimtelijke indeling ervoor zorgt dat alle kinderen hun eigen speelstijl kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ze worden voldoende gestimuleerd om de uitdaging op te zoeken, maar ze voelen zich ook comfortabel genoeg om zichzelf te zijn in de speeltuin. Bovendien verblijf je langer bij een leuke speelplek en kom je er graag terug!
- Creativiteit en spel: We stimuleren de creativiteit en de verbeeldingskracht van kinderen door diverse speelwaarden te verwerken in het speeltuinontwerp. Van traditionele speeltoestellen tot elementen die zijn ontworpen zonder een vastgelegd doel, waardoor kinderen zelf op ontdekkingstocht gaan.
Dit is belangrijk omdat vrij spel de ontwikkeling stimuleert van de verbeeldingskracht en het probleemoplossend vermogen. Door vrij te spelen en hun eigen spelregels te creëren, leren kinderen om zelfstandig te denken, risico’s te nemen en oplossingen te bedenken voor uitdagingen die ze tegenkomen tijdens het spel. Dit draagt bij aan hun cognitieve ontwikkeling, sociale vaardigheden en emotionele veerkracht.
- Zintuiglijke ervaringen: In het speeltuinontwerp integreren we elementen die zintuiglijke ervaringen bevorderen. Denk hierbij aan toevoegen van water, zand, muziek elementen of geurige en eetbare beplanting.
Het is belangrijk kinderen de mogelijkheid te bieden om de speeltuin ook op een zintuiglijke manier te ontdekken. Op die manier versterken we de speelbeleving. Bovendien biedt het ook een leerzame ervaring die verbondenheid met de natuur bevordert.
BOERplay richt al sinds 1961 de algemene buitenruimte in op gebied van spelen en bewegen
Met ruim 60 jaar ervaring en expertise in het ontwerpen van (inclusieve) speellandschappen, beweeg- en sportplekken, leveren we onze diensten en producten in binnen- en buitenland. We werken samen met scholen, recreatiebedrijven, gemeenten en andere organisaties, waarbij we verschillende inrichtingsconcepten hanteren die gebaseerd zijn op de behoeften van de gebruikers. Bij het inrichten van de buitenruimte kijken we door de ogen van de gebruiker en selecteren
beweeg- en speeltoestellen die aansluiten bij de verschillende behoeften, leeftijden en speltypen van de kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Hierdoor dragen we bij aan de fysieke en mentale gezondheid én het sociale welzijn.
Onze speeltoestellen worden vervaardigd door onze vakmensen in onze eigen fabriek in Nieuwendijk (NL). We garanderen een lange levensduur doordat we gebruik maken van duurzame materialen, zoals hout met het FSC® keurmerk, gegalvaniseerd én gecoat aluminium en gerecycled kunststof. Bij het ontwerpen van speeltoestellen en -plekken geven we veiligheid de hoogste prioriteit. Daarnaast streven we naar hergebruik van materialen om duurzame oplossingen te bevorderen die voor nu en de toekomst van waarde zijn.