Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En vooral: lekker buiten en samen met andere kinderen. Voor kinderen is buiten één grote speelplek. Spelen is voor hen de manier om het leven te onderzoeken, op te groeien, hindernissen te overwinnen en grenzen te verleggen. In de eerste 7 jaar van een kind wordt de basis gelegd voor verdere ontwikkeling.
Invloed van spelen op de ontwikkeling
Spelen is voor kinderen een uitgelezen mogelijkheid om hun grenzen te verleggen. Door het nemen van risico leren ze hun grenzen kennen en te verleggen. Het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen doorlopen verschillende ontwikkelingsgebieden tijdens hun jeugd. Deze ontwikkelingsgebieden vormen de basis voor hun groei en evolutie. Welke ontwikkelingsgebieden er zijn leggen we je hieronder uit.
Ieder kind is anders
Het beeld van een speelplek met een schommel, klimrek en een wip is achterhaald. Dit is zeker voor een deel van de kinderen een fijne plek om te spelen, maar niet ieder kind maak je hier blij mee. Er zijn kinderen die liever in groepjes met elkaar kletsen en spelen, dromerige types die zich wat willen terugtrekken en kinderen die de handen uit de mouwen willen steken en met materialen willen bouwen, spelen en constructief bezig zijn. En vergeet de kinderen niet die lekker willen ravotten, rennen en bewegen. Bij het inventariseren van wensen en het ontwerpen van speel- en beweegplekken houden we vier menstypen (rauwers, douwers, bouwers en schouwers) in het vizier. Wij zorgen ervoor dat de buitenruimte veilig genoeg is en tegelijkertijd voldoende uitdaging biedt voor ieder kind. Een goed ingerichte speelruimte geeft kinderen aanleiding om op hun eigen manier te spelen, te bewegen en te doen wat past bij hun ontwikkeling.
Ontwikkelingsgebieden bij kinderen
Spelen is voor kinderen een uitgelezen mogelijkheid om hun grenzen te verleggen. Door het nemen van risico leren ze hun grenzen kennen en te verleggen. Hieronder bespreken we de verschillende ontwikkelingsgebieden bij kinderen en hoe spelen hierop een positieve invloed heeft.
- Sensomotorische Ontwikkeling
Tijdens het spelen gebruiken kinderen hun zintuigen om informatie te verzamelen over de omgeving en hun eigen lichaam. Bijvoorbeeld, door op een veerhobbel te bewegen, voelen ze de veerkracht onder hun lichaam en zien ze de opwaartse en neerwaartse bewegingen. Hierdoor verbetert hun evenwicht en coördinatie terwijl ze de beweging leren beheersen en aanpassen, wat bijdraagt aan de sensomotorische ontwikkeling. - Lichamelijke Ontwikkeling
Spelen daagt kinderen uit om hun motorische vaardigheden zoals balans, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Door te klimmen, springen, rennen en andere fysieke uitdagingen aan te gaan, ontwikkelen ze hun spieren, versterken ze hun botten en bouwen ze aan een gezond lichaam, wat van essentieel belang is voor de lichamelijke ontwikkeling. - Cognitieve Ontwikkeling
Tijdens het spelen worden kinderen uitgedaagd om problemen op te lossen, nieuwe dingen te ontdekken en hun fantasie te gebruiken. Dit stimuleert het geheugen, logisch denken en creativiteit. Spelen heeft ook een positieve invloed op het leren plannen, beslissingen te nemen en te concentreren, wat bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling. - Emotionele Ontwikkeling
Grensverleggend spelen geeft kinderen de kans om hun angsten en onzekerheden te overwinnen, zelfvertrouwen op te bouwen en een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Door uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen, leren kinderen om te gaan met frustraties, tegenslagen en risico’s. Ze ontwikkelen veerkracht, emotionele regulatie en zelfbewustzijn, wat essentieel is voor de emotionele ontwikkeling. - Sociale Ontwikkeling
Samenspelen moedigt aan tot samenwerking, communicatie en sociale interactie. Kinderen leren onderhandelen en elkaar te ondersteunen tijdens avontuurlijke spelactiviteiten. Ze ontwikkelen sociale vaardigheden zoals het begrijpen van andermans perspectief, het respecteren van elkaars grenzen, het opbouwen van gezonde relaties binnen een groep en empathie, wat een positieve impact heeft op de sociale ontwikkeling.
Lees meer over de ontwikkeling van kinderen in een van onze brochures
Het is duidelijk dat spelen een onmisbare rol speelt in de algehele ontwikkeling van kinderen. Bij BOERplay hebben we diverse brochures ontwikkeld waarin we laten zien hoe onze speelconcepten kinderen helpen op hun eigen manier en in hun eigen tempo te ontwikkelen. De brochure Adventure Play Little Explorer gaat over grensverleggend spelen voor kinderen van 1-6 jaar. Adventure Play Explore gaat over risicovol spelen voor kinderen van 4-12 jaar en Figura Play over fantasierijk spelen voor kinderen van 2-12 jaar.