Schoolplein als verlengstuk klaslokaal
Een goed ingericht schoolplein draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs; het is een verlengstuk van het klaslokaal. Voor onder andere lekker spelen & bewegen, bewegend leren & natuurbeleving.
Hoe richt je je schoolplein hier optimaal voor in? Een tipje van de sluier lees je in onze brochure over schoolpleininrichting:
Verlengstuk klaslokaal
Het schoolplein vervult verschillende functies, waarvan spelen in een leerrijke en vertrouwde omgeving één van de belangrijkste is. Ook is het een plek waar kinderen samenkomen, sporten & bewegen, de leerstof van de lesmethoden verwerken, leren van elkaar en van de natuur. Door daarnaast de lesstof ook buiten aan te bieden maak je van je schoolplein een verlengstuk van het klaslokaal! Zo krijgt het plein een multifunctionele rol en haal je het maximale uit de schoolomgeving.
Waar moet je aan denken bij het ontwerp & de inrichting van een schoolplein?
- zonering voor onder/midden/bovenbouw
- uitdagend ingericht voor ieder kind (rauwers/ douwers/ bouwers/ schouwers)
- bewegend leren
- sporten & bewegen
- ontmoeten
- natuurbeleving
- mobiliteit & verkeersbewegingen
- subsidie aanvragen
Neem jullie schoolplein vandaag nog onder de loep en doe de pleincheck. We maken dan een vrijblijvende analyse van het plein inclusief adviesrapport (ook mogelijkheid tot maken van afspraken in de schoolvakanties). Laat het ons weten en wij helpen je om van jullie plein een fijne, leerrijke en inspirerende plek te maken!
Inspiratie opdoen?
Bekijk hier welke scholen je allemaal al zijn voorgegaan en laat je inspireren.
Stappen bij het Inrichten van het Schoolplein
Het inrichten van een nieuw schoolplein is niet alleen een fysieke transformatie, maar ook een kans om een omgeving te vormen die bijdraagt aan de ontwikkeling, inspiratie en vreugde van onze leerlingen. Het schoolplein is de plaats waar vriendschappen bloeien, waar kinderen leren samenwerken en waar ze worden gestimuleerd om te ontdekken en te groeien. Hieronder lees je de stappen die je kan nemen voor het inrichten van een schoolplein en waarom elk van deze stappen van belang is.
- Bepaal het Doel en de Visie: Definieer het doel van het schoolplein. Is het vooral bedoeld voor spelen, leren, ontspannen of een combinatie hiervan? Beschrijf een visie voor het schoolplein, rekening houdend met de behoeften en wensen van leerlingen, leraren en ouders. Waarom is deze stap belangrijk: Een duidelijk omschreven doel en visie helpen bij het ontwerpen van een schoolplein dat niet alleen esthetisch is, maar ook functioneel en in lijn met de educatieve waarden en wensen van de school.
- Voer een Inventarisatie uit: Breng de huidige staat van het schoolplein in kaart. Identificeer sterke punten en gebieden die verbetering behoeven. Waarom is deze stap belangrijk: Een grondige inventarisatie stelt de schoolpleinontwerpers in staat om rekening te houden met de huidige sterke en zwakke punten, zodat ze gericht verbeteringen kunnen aanbrengen.
- Stel een Budget op: Bepaal het beschikbare budget voor het schoolpleinproject. Onderzoek financieringsmogelijkheden, zoals subsidies, sponsoring of fondsenwerving. Waarom is deze stap belangrijk: Een realistisch budget helpt om haalbare doelen te stellen. Eventueel kun je besluiten om een meerjarenplan te maken zodat de financiële middelen in stappen verzameld kan worden.
- Kies een specialistisch ontwerpteam: Zoek de samenwerking met een ervaren bedrijf om een ontwerp te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften en wensen van de schoolgemeenschap. Waarom is deze stap belangrijk: Een zorgvuldig ontworpen schoolplein stimuleert creativiteit, spel en leren. De specialisten van het ontwerpteam kijken naar het gehele plein in het kader van kinderontwikkeling, inclusief spelen, klimaatadaptatie, duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit.
- Duurzaamheid Integreren: Overweeg duurzame maatregelen op het schoolplein, zoals recyclingopties, het gebruik van milieuvriendelijke materialen, klimaat adaptieve initiatieven en het bevorderen van biodiversiteit. Waarom is deze stap belangrijk: Een duurzaam schoolplein draagt bij aan de toekomst waarin de huidige generatie kinderen zal opgroeien. Het verankert een waardevol besef van verantwoordelijkheid voor onze planeet.
- Presentatie en Terugkoppeling: Deel het ontwerp met alle betrokkenen en verzamel feedback. Pas het ontwerp aan op basis van ontvangen input. Waarom is deze stap belangrijk: Een gedeeld ontwerp garandeert een breder draagvlak. Het eindresultaat wordt daardoor een gezamenlijke prestatie die voor iedereen betekenisvol is.
Thema’s bij het Ontwerpen van het Schoolplein
Bij het ontwerpen van een nieuwe schoolplein richt je niet alleen speelzones in, maar streef je ernaar een stimulerende en inclusieve omgeving te creëren waarin leren, sociale interactie en fysieke activiteit samenkomen. Bij het ontwerpen van het plein kijken we naar:
- Veiligheid: We zorgen ervoor dat de speeltoestellen en de gehele inrichting voldoen aan de veiligheidsnormen. We kiezen materialen die niet alleen veilig maar ook duurzaam zijn, zodat het schoolplein langdurig een veilige speelomgeving biedt. Waarom is dit belangrijk: Een veilig schoolplein vormt de basis voor het welzijn van kinderen. Het overstijgt het eenvoudig minimaliseren van risico’s; het schept een omgeving waarin kinderen met vertrouwen kunnen spelen en ontdekken.
- Toegankelijkheid: We maken het schoolplein toegankelijk voor álle kinderen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Waarom is dit belangrijk: Toegankelijkheid staat gelijk aan inclusiviteit. Een schoolplein dat voor alle kinderen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden, toegankelijk is, bevordert gelijke deelname aan het plezier van schoolleven. Het gaat verder dan alleen fysieke toegang; het is een uitnodiging aan ieder kind om deel te nemen aan de sociale, emotionele en educatieve aspecten van het schoolplein.
- Educatieve Elementen: We integreren educatieve elementen zoals buitenklassen of moestuinen om het schoolplein te transformeren in een levendige leeromgeving. We plaatsen onderdelen op het plein die gebruikt kunnen worden voor diverse bewegend leren activiteiten, zodat het schoolplein een verlengstuk wordt van het klaslokaal. Waarom is dit belangrijk: Educatieve elementen op het schoolplein versterken het leren buiten het klaslokaal en bieden nieuwe kansen voor ontdekking en groei.
- Ruimtelijke Indeling: We houden bij het inrichten van een schoolplein rekening met de verschillende speltypen van kinderen. Met deze visie zorgen we ervoor dat elke kind op het plein een plek vindt waar het zich thuis voelt én tegelijkertijd uitgedaagd wordt om te bewegen en te ontmoeten. Waarom is dit belangrijk: Een doordachte ruimtelijke indeling is als het componeren van een symfonie op een schoolplein. Het biedt diversiteit, creëert gebieden voor uiteenlopende activiteiten en zorgt voor een gebalanceerde omgeving waarin spelen, leren en rust samenkomen.
- Creativiteit en Spel: We bieden gevarieerde speelwaarden in onze toestellen die de creativiteit en verbeelding van kinderen stimuleren. We denken daarbij aan ruimtes voor vrij spel en gestructureerde activiteiten, zodat het schoolplein een plek is waar kinderen zich op verschillende manieren kunnen uitleven. Waarom is dit belangrijk: Een speelse omgeving is de voedingsbodem voor de verbeelding en creativiteit van kinderen. Hier ontwikkelen ze essentiële vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen en samenwerking, die cruciaal zijn voor hun cognitieve ontwikkeling.
- Zintuigelijke Ervaringen: We integreren elementen die zintuigelijke ervaringen bevorderen, zoals water, zand, muziek of geurige planten. We streven ernaar een omgeving te creëren waar kinderen met al hun zintuigen de wereld om hen heen kunnen verkennen en ontdekken. Waarom is dit belangrijk: Het integreren van zintuigelijke elementen op een schoolplein is als het openen van deuren naar de wereld om ons heen. Water, zand, muziek en geurige planten verrijken de speelervaring, waardoor kinderen hun zintuigen kunnen ontdekken en ontwikkelen. Het schoolplein wordt een plek waar leren niet alleen cognitief is, maar ook zintuiglijk en ervaringsgericht.
BOERplay richt al sinds 1961 de algemene buitenruimte in op gebied van spelen en bewegen
Al sinds 1961 richten wij de algemene buitenruimte in op gebied van spelen en bewegen. Het ontwerpen van de buitenruimte gaat wat ons betreft verder dan het plaatsen van speel- en beweegtoestellen. Een aantrekkelijk ingerichte buitenruimte nodigt uit om buiten te spelen, buiten te bewegen en elkaar te ontmoeten. Een multifunctionele en centrale plek in de samenleving waar iedereen welkom is. Daar waar een inclusieve leefomgeving, circulaire en duurzame oplossingen in gebruik van materialen en de nodige uitdaging in sport en spel samenkomen. Samen maken we de wereld van spelen en bewegen iedere dag een stukje mooier!