Hoera, wij hebben een groenblauw schoolplein!
Van een betegeld plein naar een groenblauw schoolplein waarop kinderen lekker kunnen spelen, chillen, verstoppen en in de moestuin werken. Het schoolplein van de Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht ging op de schop. ’t Is groen en groen en groen, hier hebben wij genoeg te doen!’ zongen de kinderen enthousiast. Hun vernieuwde schoolplein is het eerste groenblauwe schoolplein van Dordrecht!
Natuurbeleving en biodiversiteit
Het team en de kinderen van de Dr. H. Bavinckschool wilden al jaren een meer uitdagende en groenere inrichting van het schoolplein. Die ambitie is gerealiseerd. De school heeft nu een heerlijke avontuurlijke buitenspeelplek met groen, bomen die schaduw geven en een moestuin. Heel anders dan het voormalige schoolplein met enkele speeltoestellen. Waar voorheen tegels domineerden, zie je nu beplanting, er is een insectenhotel, opvang van regenwater en veel ruimte voor avontuurlijk spelen voor kinderen van alle leeftijden. Behalve een prettige speel- en beweegruimte, biedt het vernieuwde schoolplein volop ruimte voor ontwikkeling, ontdekken en aandacht voor biodiversiteit en natuureducatie. De school wil ook meer buitenlessen gaan geven.
Budget
De financiering liep tegen grenzen aan. Er was budget voor de vervanging van speeltoestellen, meer niet. Marianne Greenall van Schoolpleinadvies werd in de arm genomen. Hoe komen we aan meer geld? Greenall is, naast het begeleiden van het inrichtingsproces, gespecialiseerd in het werven van fondsen. Ze haalde subsidies binnen bij de Provincie, het Waterschap en bij de Gemeente Dordrecht. Ze ging op zoek naar potentiële sponsoren. Zo kwam een groot deel van het geld bij elkaar. De kinderen hebben uiteindelijk zelf het laatste deel van het vereiste geld bij elkaar gebracht met verschillende acties van koekjes bakken tot statiegeld ophalen. Als kers op de taart kreeg de school subsidie van Mijn Gezonde School om een watertappunt te plaatsen op het schoolplein. Dit watertappunt stimuleert de kinderen meer water te drinken en hun fles te vullen op het schoolplein.
3D-ontwerp
Dat partijen bereid waren om financieel bij te dragen kwam voort uit het enthousiasme over de plannen om het schoolplein te vernieuwen. BOERplay had die plannen gevisualiseerd in een ontwerp, een overtuigende animatie die tot stand gekomen was op basis van verschillende schetsen van een landschapsarchitect en van veelvuldige en intensieve overleggen met opdrachtgever en kinderen.
Zonering
Het schoolplein is ingedeeld in drie verschillende zones met daartussenin veel vrije ruimte voor vrij spel, fietsen en balspelen met voldoende zichtbaarheid en overzicht. Zone 1 is ingericht voor formeel spel met verschillende Robinia speeltoestellen. Om de natuurlijke uitstraling te versterken is hier gekozen voor een tigermulch valondergrond. Zone 1 grenst aan een groot buitenpodium, dat gebruikt kan worden voor optredens in de buitenlucht en buitenlessen, maar ook voor grote bijeenkomsten, zoals het Sinterklaas-en kerstfeest en de jaarlijkse talentenshow. In deze zone zijn ook twee bomen geplant voor extra schaduw. Zone 2 is gericht op vrij spel in het groen. Een zone met robuuste hagen, goed bestand tegen de speelintensiteit van 300 kinderen en een ondergrond van Dekowood. De zone is toegankelijk via drie ingangen. Een ingang loopt via een pad van boomstammen, een tweede ingang gaat via de zandbak en een wilgentunnel en een derde entree is een parcours van pleinplakkers en balanceerelementen. In deze zone liggen ook zwerfkeien en muurtjes van stoeptegels, die zo zijn gegroepeerd dat ze dienen als insectenhotel en tevens als muurtje om op te zitten. Een houten zitelement rond een bestaande boom, maakt deel uit van deze zone. De stoeptegels van de muurtjes zijn afkomstig van het oude schoolplein. Zone 3 is een moestuin die door de kinderen zelf wordt verzorgd.
Droom komt uit
Joke Snijders, leerkracht van de Dr. Bavinckschool, droomde al jaren van een schoolplein met meer ruimte voor avontuurlijk spelen, de natuur en meer schaduw. “Het schoolplein is eigenlijk mijn kindje,” zegt ze. “En het werkt! We zien nu, enige weken na de opening, heel divers spel en de spelactiviteiten zijn veel meer verspreid over het schoolplein. Overal gebeurt wat. Divers spel wordt in de hand gewerkt door de hoogteverschillen op het plein. Wat we hebben geleerd, is dat we, voor het onderhoud van het plein, afspraken moeten maken met de kinderen: wie doet wat? Het dekowood moet iedere dag worden aangeharkt, spullen moeten onder het afdak. De kinderen hebben hierover nagedacht en er zijn afspraken gemaakt. Soms is onderhoud ook een mooie buitenles. Zo hebben we gister met een groep een plas drooggemaakt door bladeren bij een afvoerput weg te scheppen. Kinderen zien dan dat water wegloopt naar het laagste punt. Een mooie les!”
Hoe dit project tot stand is gekomen en wat de kinderen ervan vinden zie je in het filmpje
Samenvattend
Het schoolplein van de Dr. H. Bavinckschool is groener geworden en veel aantrekkelijker voor ‘rauwers, douwers, bouwers en schouwers’. Voor deze verschillende speltypes is nu voldoende aanbod, het plein is optimaal benut voor spel en educatie en er kan fijn samen worden gespeeld.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting H3O, Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jantje Beton, Dupont, de ouderraad en donaties van ouders. In samenwerking met BOERplay, Kees de Bruin Hoveniers en Schoolpleinadvies is dit project gerealiseerd.
Dit artikel is afkomstig uit vakblad BuitenSpelen (#4, december 2020).
Ook op zoek naar advies en inrichting van een groenblauw schoolplein? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of vraag vrijblijvend een offerte aan.
info@boerplay.com I 0183 40 23 66
Locatie: Dr. H. Bavinckschool, Dordrecht
Opdrachtgever: Stichting H3O
Ontwerp & Advies: BOERplay, Schoolpleinadvies
Uitvoering: BOERplay, Kees de Bruin Hoveniers
Periode: oktober 2020