OUR PLACE
Jongeren verdienen een eigen plek, een eigen huiskamer in het huis wat de openbare ruimte heet. En ja, ze kunnen daar wegduiken in hun smartphone als ze dat willen, maar óók sporten, bewegen, competitie aangaan met elkaar of gewoon gezellig kletsen en anderen ontmoeten. Jongeren vinden het maar wat fijn om een eigen plek te hebben en gezien te worden. En de omgeving vindt het fijn als ze een oogje in het zeil kunnen houden. Slim design in de buitenruimte maakt het voor de jeugd interessant om naar buiten te gaan, in beweging te komen. En slimme inrichting van de ruimte bevordert tevens de sociale leefbaarheid en onderlinge acceptatie tussen ruimtegebruikers.
Het inrichtingsconcept OUR PLACE biedt alle elementen om de omgeving voor jongeren in de buitenruimte op passende en aansprekende wijze in te richten.
Rol jongeren in openbare ruimte
Jongeren ontmoeten elkaar in de openbare ruimte, zoeken elkaar op, maken plezier en ruzie. Jongeren (hoe klein de groep ook is) worden vaak als probleem gezien, omdat ze overlast zouden geven door o.a. het geluid wat ze produceren en hun gedrag. Tegelijkertijd worden jongeren nauwelijks betrokken bij de inrichting van openbare ruimte. Het lijkt dubbel: jongeren vormen onze toekomst, maar worden beschouwd als overlast en vaak niet begrepen of gehoord. Voor jonge kinderen zijn er nog speeltuinen; de oudere jeugd moet het doen met vaak weinig aantrekkelijke hangplekken.
Jongeren zijn een volwaardig onderdeel van de samenleving en dus verdienen ze hun eigen plek – een eigen ‘place’ – in de openbare ruimte. Allereerst moeten we ons afvragen wie precies die jongeren zijn, wat beweegt hen. Achterhalen waarom ze hangen, waar ze elkaar graag ontmoeten en wat ze graag doen. Dan krijgen we inzicht in hun specifieke behoeften en kan de openbare ruimte op deze doelgroep worden afgestemd.
Iedereen anders
Niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde interesses of behoeften. Dat geldt ook voor jongeren. Wanneer je de omgeving inricht voor verschillende typen jongeren, dan moet deze aantrekkelijk zijn voor verschillende menstypen. Die elk op hun eigen wijze gebruikmaken van de openbare ruimte op basis van hun eigen behoeftes en voorkeuren. Hierbij kijken we naar de 4 menstypes (DISC) vertaald naar de kenmerken en interesses van de verschillende typen jongeren: strevers, genieters, rustzoekers en ontdekkers. In iedere groep komen deze verschillende typen jongeren voor. Een plek die door de afzonderlijke typen als prettig wordt ervaren om er te verblijven, is automatisch een plek die aantrekkelijk is voor de gehele groep. De groep versterkt en corrigeert elkaar. Pubers voeden elkaar op. Ze leren én accepteren van elkaar.
De keuze voor inrichting van de ruimte door en voor de jeugd, blijkt voornamelijk ingegeven door de fysieke en sociale uitstraling ervan. Veiligheid en gezelligheid staan centraal. Een plek waar ontmoeten, presteren, ontdekken en ontspannen ‘hangen’ op een goede en aansprekende manier worden gefaciliteerd. Een huiskamer, waar geen ouders zijn: OUR PLACE.
Ontwerprichtlijnen
Wanneer je een huis koopt, kijk je naast alle voorzieningen en de ligging van het huis, ook naar hoe het huis eruit ziet. Spreekt de bouwstijl je aan? Dit geldt ook voor de plek voor jongeren. Ze brengen er veel tijd door, dus moet de plek ook aantrekkelijk zijn om er te verblijven; kwalitatief goed, schoon, heel en veilig. Hoe slordig en rommelig ze soms ook kunnen zijn, ze zijn zuinig op hun spullen en gaan niet met hun merkkleding op een vieze plek zitten of met dure schoenen door drassige of modderige grond. Daarnaast zijn ook de voorzieningen en faciliteiten van belang. Zowel voor de creatieveling als de uitslover. Maar ook degene die gewoon lekker wil ontspannen of wil kletsen met anderen moet zich kunnen vermaken in dezelfde buitenruimte. Bij het ontwikkelen van een OUR PLACE worden de ontwerprichtlijnen van CPTED zowel in visuele zin (hoe ziet de plek eruit) als in praktische zin (in het aanbod van voorzieningen) toegepast.
Bij het ontwerpen van OUR PLACE wordt er in eerste instantie gekeken naar de locatie. Waar het staat ten opzichte van zijn omgeving. Is er voldoende afstand tot bebouwing maar is het ook dichtbij genoeg om er naartoe te reizen door de jongeren. Belangrijk is ook om te kijken of de locatie goed toegankelijk is, of ze goed bereikbaar zijn. Ook wordt er gekeken of er voldoende zichtlijnen zijn vanuit de omgeving waardoor de jongeren worden gezien. Een goede balans tussen voldoende privacy gevoel én voldoende mogelijkheid om toezicht op de plek te houden. Hoe wordt de locatie aantrekkelijk gemaakt, met genoeg aanleiding om er te verblijven voor alle menstypen. Hiervoor maken we gebruik van de ontwerprichtlijnen volgens de CPTED benadering.
CPTED
Deze benadering stelt dat een juiste ingerichte en effectief gebruik van de gebouwde omgeving kan leiden tot een vermindering van angst voor en voorkomen van criminaliteit en een verbetering van de kwaliteit van leven. Om ongewenste situaties zo veel mogelijk te beperken, houdt BOERplay al in het ontwerp rekening met gewenst en ongewenst gebruik en sociale veiligheid van de omwonenden. Wij hanteren ontwerprichtlijnen, die voortkomen uit de internationaal geaccepteerde CPTED benadering.
CPTED staat voor Crime Prevention Through Environmental Design. De methodiek geeft duidelijke principes weer hoe een gebouwde omgeving moet worden ingericht om zowel de objectieve als de subjectieve criminaliteit te verlagen. Daarbij gaat het in principe niet om zware beveiligingsmaatregelen. Het gaat om natuurlijke eigenschappen van de gebouwde omgeving die worden gebruikt bij het voorkómen van criminaliteit. CPTED hanteert vier invalshoeken voor het ontwikkelen van een gebruiksomgeving: zichtbaarheid, eenduidigheid, toegankelijkheid en aantrekkelijkheid: ZETA.
Inrichting
Mooi zo’n OUR PLACE benadering en prima om deze ontwerpgedachte toe te passen in de buitenruimte. Maar waarmee richten we deze ruimte in? Want wat is een huis, met huiskamer, zonder meubels? Of zonder mogelijkheden om lekker bezig te zijn, te bewegen of elkaar een beetje uit te dagen? OUR PLACE van BOERplay biedt een heel breed scala aan mogelijkheden om de ruimte voor jongeren op passende wijze in te richten. De producten van OUR PLACE ondersteunen en faciliteren de ontwerpgedachte. Een aantal impressies en toepassingen: