Het schoolplein van CBS Groen van Prinsterer in Nieuwe Pekela had een gedateerd uiterlijk en liep achter met onderhoud. Sinds de BSO zich in het pand vestigde werd er gesproken over een nieuw schoolplein, aangezien de school vanaf heden ook functioneert als kindcentrum. Vanaf dat moment werd er al gesproken over een nieuw groen schoolplein. Deze wens lag dus al even op de stapel, hoogste tijd om hem te vervullen!
De wens: een plek voor iedereen
De groepen 5 t/m 8 hebben per klas twee vertegenwoordigers uitgekozen die samen de leerlingenraad vormen. Zij riepen herhaaldelijk dat de buitenruimte niet voldeed om tot goed spel te komen. Het was mogelijk om te voetballen, er was een zandbak en speeltoestellen. Toch misten de leerlingen wat nieuws op het plein. Ook de gemeente zag dat er meer mogelijkheden waren om deze ruimte te gebruiken.
Zo moest er een plek zijn voor ieder kind. “De BOERplay visie: Het Rauwer, Douwer, Bouwer en Schouwer concept past goed bij onze school en de manier waarop wij graag onze buitenruimte indelen.” Vertelt Nineke, de directrice van de school. In Nieuwe Pekela en omgeving is het percentage sociaal zwakke kinderen hoog. Er zit ook een groep kinderen op school die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Hierdoor was het extra van belang dat er een gezamenlijke plek gerealiseerd werd waar een plek is voor iedereen, zowel voor als na schooltijd.
Dit was voor deze basisschool het moment om contact op te nemen met BOERplay. Onze verkoopadviseur Mark Winia, gespecialiseerd in onderwijs is naar Nieuwe Pekela afgereisd en heeft ter plaatse een pleincheck gedaan. Vervolgens heeft hij alle wensen en eisen voor de vernieuwde inrichting van het schoolplein doorgesproken met onze landschapsafdeling. Aansluitend is ons team van landschapsontwerpers aan de slag is gegaan om een mooi ontwerp te maken, met een fantastisch eindresultaat.
Bewegend leren = Gezonde leerlingen
Bewegend leren werd al actief ingezet, ook voordat 321Start! gerealiseerd was. De leerkrachten bedachten toen zelf opdrachten. Toch was het bestuur op zoek naar toestellen op het plein en een aanvullende lesmethode, om de lessen nog leuker en effectiever te maken en het de leerkrachten gemakkelijker te maken.
Een leerkracht van groep 5 vertelt dat hij bewegend leren graag inzet in de lessen. “De kinderen uit mijn klas hebben een korte spanningsboog. Zij krijgen een kwartiertje uitleg en gaan daarna aan de slag met bewegend leren. Als het droog is gaan we graag naar buiten en anders gaan we binnen in de klas bewegen. Ik ga inmiddels bijna dagelijks naar het 100-veld met ze.” Hij merkt vooral verschil doordat de uitleg kort is en de kinderen hun energie kwijt kunnen tijdens het spelend leren.
Uit een onderzoek van het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is gebleken dat de kinderen van de Groen van Prinsterer school gezonder en sportiever zijn ten opzichte van de gemiddelde school in Nederland. Dit zou komen doordat de kinderen dagelijks bewegend leren en daardoor naast de gymlessen ook veel bewegen. Ook leren zij samenspelen op een sportieve manier door de inrichting van het schoolplein. De kinderen van groep 3 t/m 8 delen het schoolplein, zo leren ze dat de kleintjes van groep 3 anders spelen dan de kinderen van groep 8.
Zelf groente en fruit telen
Doordat er al gras aanwezig was op het plein was ons inrichtingsconcept natuurlijk spelen een logische stap, toch zit er meer achter dan enkel deze reden. “Natuurlijk spelen is een bewuste keuze geweest. Kinderen verbinden meer met de natuur en ontwikkelen hierdoor meer respect met de natuur. Door het gebruik van fruitbomen kunnen we, vooral de kleuters, laten zien dat elk seizoen anders is en dit proces jaarlijks terug komt.” De beplanting voegt niet alleen iets toe aan het plein, maar heeft een functie. In het voorjaar zullen de moestuintjes en fruitbomen een mooie toevoeging bieden aan de lessen.
Spelen na schooltijd
Er was geen speelplek in de omgeving waar de kinderen zich konden uitleven na schooltijd. Het openbaar stellen van het schoolplein was een must voor de buurt en de gemeente in het algemeen. “Samenspelen is integreren. We hebben kinderen met diverse achtergronden op onze school. Zij spreken de taal niet vloeiend, toch maakt dit voor kinderen niks uit. Door voor- en nadoen is het niet nodig om dezelfde taal te speken.” Het is mooi om te zien dat het schoolplein uitnodigend genoeg is, ook voor de sociaal zwakkere kinderen.
De wens van de leerlingenraad is vervuld!
De leerlingen zijn meer dan tevreden met het nieuwe groene plein. Ze kunnen nog steeds een potje voetballen en maken vol enthousiasme gebruik van de speeltoestellen. De fruitbomen wekken hun nieuwsgierigheid en ze kunnen niet wachten tot ze hun eigen geteelde groente en fruit kunnen opsmikkelen.
Wij kijken terug op een prettige samenwerking met de CBS Groen van Prinsterer. Het is een onwijs groot compliment voor ons om te zien dat de kinderen enthousiast zijn over het nieuwe plein en het nieuwe bewegend leren met 321Start!.
Klinkt een groene buitenruimte bij jou ook als muziek in de oren? En is jouw plein toe aan de BOERplay visie? Vraag de pleincheck aan en geef een plek aan alle speltypes op jouw schoolplein! Vul het formulier in.