Een oud monumentaal pand in Zwolle huisvest basisschool het Mozaïek. Het pand is onlangs volledig verbouwd en verduurzaamd, waardoor het volledig gasloos is geworden. Omdat het pand ook te klein werd voor het aantal leerlingen, is er een flinke uitbreiding gerealiseerd, welke op het oude schoolplein is komen te staan. Het plein heeft daardoor flink aan ruimte ingeboet, en moest opnieuw worden ingedeeld. Het liefst zo efficiënt mogelijk.
Pleincheck om mogelijkheden in kaart te brengen
Onze onderwijsadviseur Mark Winia heeft een uitgebreide pleincheck uitgevoerd in Zwolle om alle wensen voor het nieuwe schoolplein te inventariseren. Vanwege de verminderde oppervlakte van het schoolplein bestond de wens om efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte, en te denken in praktische en multifunctionele oplossingen. Verder was het belangrijk dat het schoolplein vergroend zou worden en er elementen voor buitenonderwijs beschikbaar zouden komen op het plein. Een leuke uitdaging voor onze landschapsontwerpers om zo creatief mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte.
Groen ontwerp voor het schoolplein
Aan de basis van het nieuwe ontwerp ligt de vergroening van het plein. Op een groen schoolplein maken kinderen op eenvoudige wijze kennis met de natuur. Het ontwerp is strategisch opgebouwd met tal van natuurlijke elementen,waarmee we de balans tussen een grijs plein en groene omgeving optimaliseren. Deze balans bevordert de infiltratie van regenwater en biedt schaduw op plekken waar gespeeld en gesport wordt. Dit is zowel essentieel voor de ontwikkeling van de leerlingen als voor het tegengaan van hittestress in de omliggende wijk.
Vergroening door beplanting
Door het toevoegen van beplanting aan de randen van het schoolplein ontstaat wordt het zicht onttrokken aan de muur die rondom het schoolplein staat. We hebben gekozen voor een weloverwogen mix van inheemse beplanting en andere beplanting die goed in het Nederlandse klimaat past, hiermee bevorderen we klimaatadaptatie en de biodiversiteit.
Boomschors als valondergrond
Door te kiezen voor valondergronden van boomschors, versterken we de natuurlijke uitstraling van het schoolplein. Bovendien bevordert dit ook de afvoer van regenwater, waarmee we de vorming van plassen regenwater en modderige plekken kunnen voorkomen. Aanvullend kan een dikke laag boomschors de groei van onkruid onderdrukken, waardoor er minder onderhoud nodig is op het schoolplein.
Indeling per speltype
Verschillende leeftijdsgroepen hebben verschillende behoeften. Daarom hebben we ervoor gekozen om op het onderbouwplein kinderen te stimuleren de natuur te ontdekken met natuurlijke materialen zoals zand en beplanting. Dit bevordert hun creativiteit en nieuwsgierigheid.
Op het bovenbouwplein ligt de nadruk op gezamenlijke lichaamsbeweging door middel van sport en spel, wat teamwork en fysieke activiteit aanmoedigt. Aanvullend hebben we ook onze visie op de vier speltypen in het ontwerp geïntegreerd, zodat er voor ieder type kind ruimte is op het schoolplein.
Multifunctionele elementen
Om de beperkte ruimte op het schoolplein zo efficiënt mogelijk te benutten zijn sommige onderdelen multifunctioneel. Zo kan de tegeltribune bij het pannaveld ook dienst doen als buitenlokaal. Vervolgens zijn alle pleinplakkers tijdens de pauzes in te zetten voor sport en spel, maar tijdens de lessen kunnen ze ook gebruikt worden voor taal- en rekenonderwijs.
Hergebruikte materialen
Tijdens het realiseren van de nieuwbouw en het vergroenen van het schoolplein zijn heel veel tegels uit het schoolplein gehaald. Deze tegels hebben we kunnen hergebruiken in een verhoogde border rondom het nieuwe gebouw en ze zijn verwerkt in de tribune aan de zijkant van het voetbalveld.
De vogelnestschommel die op het oude schoolplein stond, was nog in goede staat. Dit speeltoestel werd veelvuldig gebruikt, en daarom hebben we deze meeverhuist naar het nieuwe schoolplein.
Feestelijke opening groen schoolplein en basisschool
Vlak voor de meivakantie zijn zowel het nieuwe groene schoolplein als de vernieuwde basisschool feestelijk geopend. “Het was mooi om te zien hoe goed het groene schoolplein in de smaak viel bij de leerlingen van het Mozaïek. Met alle leerlingen op het plein kwam ons ontwerp tot leven. Zo zagen we met eigen ogen hoe de weldoordachte indeling van deze beperkte ruimte in de praktijk echt tot zijn recht kwam en door de kinderen gelijk goed gebruikt werd.”