Na vernieuwing van twee tennisvelden bij sportcentrum Weimeersen in Rollegem, bleek een derde tennisveld overbodig. Dit veld heeft plaatsgemaakt voor een vernieuwde inclusieve speelzone. Deze speelzone wordt gebruikt door de kinderen uit de buurt, maar ook door de nabijgelegen school en het aangrenzende internaat voor kinderen tot 12 jaar met een beperking.
Wensen en eisen voor de vernieuwde speelplek
Voor het uitbreiden en vernieuwen van de speelplek heeft de gemeente Kortrijk een aantal duidelijke wensen op papier gezet:
- Een aantal oudere toestellen blijft staan
- De nieuwe speelplekken zijn 100% inclusief
- Het ontwerp dient samenhangend te zijn, zodat het terrein één geheel wordt.
- Gebruik bij voorkeur natuurlijke speelelementen
- Maak gebruik van waterdoorlatende grondstoffen.
Met deze wensen en eisen zijn onze landschapsontwerpers aan de slag gegaan.
Eén samenhangend geheel
Het terrein van het sportcentrum is in de loop der jaren stelselmatig gegroeid. De verschillende sport- en spelfunctionaliteiten waren zonder landschappelijk inzicht bij elkaar geplaatst, waardoor er een onsamenhangend geheel was ontstaan.
Om de losse functionaliteiten van het sportcentrum met elkaar te verbinden, hebben we ervoor gekozen om een pad dwars door het landschap aan te leggen, dat de verschillende speelzones op logische wijze met elkaar verbindt.
Toegankelijkheid van de toestellen
De inclusiviteit van de speelplek wordt gewaarborgd door de opbouw en de toegankelijkheid van de speeltoestellen. Een deel van de toestellen is direct langs het grindpad te vinden, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld handig voor een ouder met een kind in de buggy en een ander kind dat graag wil spelen.
De toestellen voor oudere kinderen staan iets verder weg van het pad, waarbij we rekening hebben gehouden met de zichtlijnen. Hoewel deze speelplek fysiek minder goed bereikbaar is, kan er (visueel) toch een oogje in het zeil worden gehouden .
Aan het grindpad grenst ook een Pergola waar kinderen kunnen schommelen en ontspannen. Ideaal voor kinderen die even willen ontprikkelen. Deze pergola is voor iedereen goed bereikbaar via een verhard pad, gemaakt van TigerMulch. Ook de vogelnestschommel is vanaf het grindpad goed bereikbaar via een TigerMulch-pad.
100% inclusief
We hebben een 100% inclusieve speelplek gerealiseerd: een echte samenspeelplek. Er staan geen toestellen die enkel geschikt zijn voor kinderen met een beperking. De toestellen zijn geschikt voor kinderen met zowel een fysieke als een psychische beperking, maar ook voor kinderen zonder beperking. Enkele toestellen hebben verschillende niveaus qua moeilijkheidsgraad, zodat ze, afhankelijk van de leeftijd en de fysieke ontwikkeling van een kind, voldoende uitdaging blijven bieden.
Speeltoestellen geschikt voor iedereen
Het samenspelen komt op verschillende manieren tot uiting in onze toestellen. Enkele voorbeelden zijn:
Zandspeeltafel: de zandspeeltafel staat deels in de zandbak en is deels over het pad. Hierdoor kunnen een buggy, rolstoel of rollator gemakkelijk worden aangeschoven om samen te spelen. Ook de zandtakel is zowel vanuit de zandbak als vanaf het pad te bedienen.
Challenger: de challenger is echt een doorgroeitoestel. Dit sporttoestel heeft verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor een kind zelf kan bepalen op welk niveau het het toestel bespeelt.
De kabelbaan: de taludkabelbaan is voor iedereen gemakkelijk te beklimmen. We hebben ervoor gezorgd starttalud, net als bij de glijbaan, licht oploopt waardoor iedereen er gemakkelijk op kan.
Glijbaan: deze extra brede glijbaan is geschikt om samen vanaf te glijden. Dit kan met een begeleider, maar natuurlijk ook met een vriendje of vriendinnetje. De glijbaan is geplaatst op een licht hellend talud, waardoor kinderen er gemakkelijk naar toe kunnen klimmen. Voor extra ondersteuning is er een hellingklimmer begeleid met een touw voor extra stabiliteit.
Vier speltypen
Naast dat we rekening houden met de verschillende mogelijkheden van de kinderen die hier spelen, hebben we de indeling ook afgestemd op vier speltypen: de rauwers, douwer, bouwer en schouwers. Zo is er voor de rauwer voldoende vrije ruimte op het terrein om de competitie aan te gaan, bijvoorbeeld op de kabelbaan. Voor de schouwer zijn er voldoende rustige plekjes om te ontmoeten en te ontspannen. De bouwers kunnen zich uitleven met diverse zandspelen en hun creativiteit kwijt in de spreekbuizen, die verspreid over de speelzone staan. De douwer, die behoefte heeft aan herkenbare speelprikkels, vindt hier ook ruim voldoende uitdaging.
Gebruikte materialen
Op verzoek van de gemeente Kortrijk hebben we gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en waterdoorlatende (val) ondergronden. Zo zijn alle toestellen in de basis gemaakt van FSC® gecertificeerd Robinia hout, ondersteund met bijvoorbeeld RVS-materialen, zoals de glijbaan.
Het grindpad, dat door de hele speelzone loopt, is uitermate geschikt om water door te laten. Maar ook de TigerMulch-paden naar de speeltoestellen voldoen aan deze eis. TigerMulch heeft een open structuur en is daardoor geschikt voor drainage.
Een schitterend eindresultaat
Het uiteindelijke resultaat is een uitgebreide inclusieve speelzone, waarbij we aan alle wensen van de stad Kortrijk hebben voldaan. Koen Kint, onze adviseur die betrokken was bij de totstandkoming van dit project, is enorm enthousiast over het eindresultaat:
“Het is schitterend om te zien hoe de stad Kortrijk onze visie op inclusief spelen deelt. Deze speelzone is met recht een plek geworden waar een ieder thuis is om te spelen, te sporten en te ontdekken.”
De speelzone wordt inmiddels intensief gebruikt door zowel de bezoekers van het sportcentrum als de omliggende scholen. En de conclusie is unaniem: Er is voor iedereen genoeg te beleven in deze 100% inclusieve speelplek.