Na overname door EuroParcs, was dit vakantiepark in Limburg toe aan meer verbinding door verandering. EuroParcs Resort Limburg, een schitterend vakantiepark gelegen in de gemeente Echt-Susteren, ligt te midden van een aantal prachtige natuurgebieden. Met een strand en een natuurplas midden op het park waarin gezwommen en gevist kan worden, doet dit park niet onder voor zijn omgeving.
Hoe fijn het park ook was, de verbinding tussen de verschillende buitenruimtes ontbrak. Na de overname door EuroParcs, was het park toe aan meer verandering. Martijn Dijkstra, Concept Developer Fun & Entertainment bij EuroParcs, had de wens om de verschillende buitenruimtes van het recreatie park met elkaar te verbinden, zodoende werd er contact opgenomen met een van onze recreatieadviseurs Remco van de Berg.
Uitgebreide terreincheck voor het gehele vakantiepark
Om een uitgebreide terreincheck te kunnen uitvoeren is onze recreatie-adviseur Remco ter plaatse gegaan. Na inventarisatie kwam hij terug met een wensenlijst welke onder andere bestond uit de volgende elementen:
- Een verbinding maken tussen het terras en de speelomgeving
- De dierenverblijven verbinden met een beleeftuin
- Een theater maken voor de animatie op het park
- Vuurplek maken voor jongeren
- De beplanting aanvullen bij de aanrijroute en de entree van het park
- Een Multicourt zodat er voor meerdere sporten gekozen kan worden.
- Een volleybalveld aan de zijkant
- Indien mogelijk een Jeu de Boules baan.
Vrije hand voor de afdeling landschapsontwerp
Aan de hand van deze wensenlijst ging onze afdeling landschapsontwerp aan de slag, met een schitterend ontwerp als resultaat.
Verplaatsen midgetgolfbaan voor een beleeftuin
Een van de grootste veranderingen op het park is tot stand gekomen door het verplaatsen van de midgetgolfbaan. Deze heeft plaats moeten maken voor het nieuwe centrale punt op het park. Grenzend aan de reeds bestaande dierenwijde hebben we een uitnodigende buitenruimte gecreëerd: de beleeftuin. Deze tuin is een groene oase waar alle bezoekers van het park samen kunnen komen. Met diverse (inclusief) speeltoestellen, educatieve elementen, en verschillende sportfaciliteiten is er voor iedereen iets actiefs te doen. En ook aan ontspanning is gedacht, door het realiseren van een vuurplaats en een klein theater voor animatie doeleinden.
Opknappen sportvelden
Ook de oude tennisvelden moesten eraan geloven. De bestaande tennisbaan is volledig schoongespoten en gerepareerd. Door middel van een nieuwe coating met belijning toe te voegen, is dit veld opnieuw ingedeeld voor drie verschillende sporten: voetbal, basketbal en Pickleball*.
Om de velden van elkaar af te scheiden is er in het midden een hoog hek geplaatst, ook wel de ballenvanger genoemd. Aanvullend is er ook ruimte gecreëerd om te volleyballen. Een uitneembaar volleybalnet zorgt ervoor dat dit stukje terrein meerdere gebruiksmogelijkheden krijgt.
* Pickleball is een enorm populaire en in opkomst zijnde sport in verschillende landen. De bal is qua afmeting gelijk aan een tennisbal maar is van plastic en bevat gaten. Het net is wat kleiner dan een tennisnet en het racket, paddle genoemd, bevat geen snaren maar is hard en gemaakt van hout of carbon.
Herindelen terras
Een andere grote wens was om de horeca aantrekkelijker te maken, bij voorkeur door het terras te verbinden met de speelomgeving. Hierdoor blijven ouders langer zitten, terwijl de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.
Om aan deze wens te kunnen voldoen, hebben we niet alleen een verbinding gemaakt met de speelplek op het lager gelegen zandstrand. We hebben ook een stuk van het terras afgesnoept, zodat er een speelplek voor de allerkleinsten gecreëerd kon worden. Zodat ook zij veilig kunnen spelen, maar wel onder het toeziend oog van hun ouders.
De verbinding tussen deze nieuwe speelplek en de speelruimte op het strand hebben we uiteindelijk gerealiseerd middels een waterbeek. Deze beek is gevormd met zwerfkeien en begint bij de pomp in het hoger gelegen speelgedeelte waarna hij uitmondt in de recreatieplas van het park. Langs de beek op het strand, is een avontuurlijke strandspeeltuin gemaakt met een zeshoekschommel en balanceerparcours van FSC®-gecertificeerd Robiniahout.
Duurzaam hergebruik van materialen
Op het park bevonden zich ook speelaanleidingen die nog in goede staat waren en daarom prima hergebruikt konden worden.
- Het watertoestel wat eerst op het recreatiestrand stond, hebben we verplaatst naar de beleeftuin. Hier fungeert het als startpunt waar de kinderen kunnen spelen met zand en water.
- Ook de tafeltennistafel was nog in goede staat, en deze hebben we enkel verplaatst zodat deze goed in het nieuwe ontwerp past.
- De bestaande jeu de boules baan is voorzien van een nieuwe grindlaag. De omliggende betonnen banden hebben we bekleed met Douglas hout. En aan de kopse kanten van de baan, hebben we pergola’s van Douglashout geplaatst, waaraan we sfeervolle verlichting hebben opgehangen, zodat er ook ’s avonds nog een wedstrijdje gespeeld kan worden.
- Het levensgrote schaakveld blijft intact en is volledig opgenomen in het ontwerp van de nieuwe beleeftuin.
- Dit hebben we ook gedaan voor de reeds aanwezige airtrampoline.
- De midgetgolfbanen werden veelvuldig gebruikt door de gasten van het park. Daarom hebben we op verzoek van EuroParcs een schets gemaakt voor het herplaatsen van deze velden, zodat zij ze zelf later konden herplaatsen.
- Ook het nieuwe theater voor animatiedoeleinden, is op een duurzame wijze tot stand gekomen. Bij de aanpassing van het terras zijn tegels vrijgekomen, en deze hebben we hergebruikt om een cirkelvormige tribune te maken.
Beplantingsplan met bloeitabel per speellocatie
Een vakantiepark wat tussenin verschillende natuurgebieden ligt, leent zich er bij uitstek voor om ook groen opgezet te worden. Tijdens de realisatie hebben we het geheel gelijk van grasmatten voorzien. Hierdoor waren niet alleen de speelruimtes direct toegankelijk, maar de vernieuwde buitenruimtes zagen er ook meteen een stuk aantrekkelijker uit.
Aanvullend hebben onze landschapsontwerpers samen met de hoveniers van BOERplay een beplantingsplan opgesteld. Dit plan zorgt ervoor dat het park zo lang mogelijk, van maart tot en met oktober, groene en in bloei staande planten heeft. Hierbij is gekozen voor een mix van inheemse beplanting, met heesters, grassen en vaste planten. Iedere speelplek binnen het park hebben we middels het beplantingsplan verder vergroend. Zodat gasten van het park, vrijwel het hele jaar door, gelijk vanaf de entree verwelkomd worden in een groene en bloeiende omgeving.