Uitdagend & groen belevingsplein voor leerlingen De Twijn
Een groot, kaal betegeld schoolplein is omgetoverd tot een groen, uitdagend en spannend inclusief belevingsplein voor alle leerlingen van Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle. Vol enthousiasme is het plein ontvangen en inmiddels in gebruik genomen. Een combinatie van speelelementen en groenvoorzieningen maakt het tot een heerlijke plek. Uitnodigend en toegankelijk voor alle leerlingen, waar ze naar hartenlust kunnen spelen en op onderzoek kunnen uitgaan.
Visie op buitenspelen
Onderwijscentrum de Twijn is een school voor speciaal onderwijs die haar leerlingen begeleidt naar een betekenisvolle plek in de samenleving. Ze begeleidt haar leerlingen naar weerbaarheid en daagt hen uit hun talenten optimaal te ontwikkelen. Leerlingen worden tevens uitgedaagd om vol te houden en nooit op te geven; om op wilskracht te winnen. Zij leren regie te nemen en voor zichzelf op te komen. Daarbij wordt hen geleerd zelf relaties op te bouwen en te onderhouden. Een visie die aansluit bij het onderwerp spelen en bewegen en het vertrekpunt vormt voor het ontwerp voor dit belevingsplein. Spelen en bewegen is namelijk niet alleen heel erg leuk, maar samen (buiten)spelen is uitermate belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Op het schoolplein gaan leerlingen fysieke uitdagingen aan, hebben ze contact met leeftijdgenoten, sluiten ze vriendschappen en leren ze voor zichzelf op te komen.
Toegankelijk schoolplein
De school had de wens om een schoolplein te creëren waar de leerlingen veilig kunnen (leren) spelen en op ontdekking kunnen gaan. Met de focus op meer groen en sensomotorische speelelementen, die voor alle leerlingen toegankelijk zijn. Want spelen moet vooral toegankelijk zijn, voor iedereen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden. Vanuit die optiek zijn diverse partijen bij elkaar gekomen om gezamenlijk een plan op te stellen om aan deze wens te voldoen. De nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen, resulteerde in een aansprekend en uitdagend ontwerp en inrichtingsplan.
Ontwerp en inrichtingsplan
Binnen het ontwerp is eerst een analyse van wensen en behoeften van de ruimtegebruikers en een ruimtelijke analyse van het plein gemaakt. Wat willen de leerlingen graag op hun plein en wat zijn bruikbare tips en wensen van begeleiders. De overgang van binnen naar buiten en vice versa bijvoorbeeld, is voor sommige kinderen al heel indrukwekkend. Daarom zijn er bij de in- en uitgang zitbankjes geplaatst om deze overgang te vergemakkelijken. Om het plein fysiek toegankelijk te maken voor iedereen zijn de paden extra breed aangelegd en is een grote bank geplaatst die tevens als tribune kan dienen. Voor sensomotorische activiteiten zijn vooral veel kleurrijke elementen en tast- en geurbeleving in het ontwerp opgenomen. Denk hierbij aan bordessen met geurrijke beplanting, een muziekwand voor klankbeleving, een water- en zandtoestel, vrolijke kleuren en materialen en op de ondergrond pleinplakkers in diverse vormen. Daarbij is er voor gezorgd dat deze elementen ook toegankelijk zijn voor alle leerlingen. Door bijvoorbeeld diverse onderdelen op hoogte te plaatsen. Zo zijn bij de bestaande zandbak twee zandtafels op hoogte geplaatst, kun je onder de watertafel rijden om met het water te spelen en zijn de bordessen met beplanting op de juiste hoogte afgestemd.
Extra beleving
Wat het plein ook uniek maakt is de wilgentunnel en pergola. Waar kinderen onderdoor kunnen lopen/rijden en waar kleurrijke linten in kunnen worden aangebracht voor extra beleving en plezier. Voor de sportievelingen is er een voetbalveld geplaatst en een verkeersplein met tankstation en een boerderijtje om rollenspel te stimuleren. Zo is er voor iedereen wat wils en wordt (samen) spelen nóg leuker.
“We zijn erg blij met ons nieuwe plein en kunnen alle mensen die hebben geholpen bij de realisatie ervan niet vaak genoeg bedanken.”
(bron: www.detwijn.nl)
Advies en ontwerp op maat
Ook benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van inclusief spelen en het ontwikkelen van een toegankelijk belevingsplein? Voor schoolpleininrichting en inrichting van de openbare ruimte bieden wij een breed scala aan mogelijkheden. Neem contact op voor een advies op maat.
Planvorming en uitvoering: BOERplay, Gemeente Zwolle, The Citadel Company, Notenbomer Multiservice, De Speeltuinbende, KSP Kunstgras, Pleinplakkers
Dit project is tevens belicht in een artikel in BuitenSpelen (editie 4 2019). Dit belevingsplein is mede mogelijk gemaakt door: Brink Towing Systems, Enexis, FNO Klein Geluk, Stichting Het Hervormd Weeshuis Zwolle, NSGK, Ouderraad de Twijn, Subvention en Provincie Overijssel.