Hoe het idee tot stand kwam
Enige tijd geleden waren een aantal ambtenaren van de gemeente Utrecht op werkbezoek bij ons in de fabriek in Nieuwendijk. Vol interesse werd het volledige productieproces bekeken, maar één productlijn bleef toch wel hangen; nijntje. Met aansluitend de vraag hoe het kon dat, de geboortestad van Dick Bruna, de geestelijk vader van het bekendste konijn ter wereld, nog geen nijntje speeltuin had. Terwijl de speeltoestellen hiervoor op een steenworp afstand werden geproduceerd. Dat daar snel verandering in moest komen, was voor Utrecht niet meer dan logisch. De gemeente wist zelfs al een interessante plek! De speeltuin in het Julianapark in de wijk Zuilen was aan een opknapbeurt toe en zou ook de perfecte locatie vormen voor een grote nijntje speeltuin.
Ontwerp nieuwe speeltoestellen
En zo ontstond het idee voor de ontwikkeling van deze nieuwe speelplek voor de gemeente Utrecht.
De reeds eerder ontworpen nijntje productlijn, met onder andere een voorleesstoel en een speelhuisje, was gebaseerd op het huis van nijntje. Maar ook de boekjes nijntje aan zee en nijntje in de dierentuin stonden op de lijst om te ontwikkelen. Mede door de vraag van de gemeente Utrecht is de ontwerpfase in een stroomversnelling terecht gekomen. Met als resultaat een mooie aanvullende lijn nijntje speeltoestellen, die stuk voor stuk verschillende speelwaarden bevatten.
Opening van de grootste nijntje speeltuin was succes
De opening van de nieuwe speeltuin was een doorslaand succes, met stralend weer, een menigte kinderen, trotse wethouders en een enthousiaste uitgeverij. De reacties variëren van “Dit is mijn nieuwe favoriete speelplek” tot “Wat ontzettend schattig” en zelfs “Deze speelplek past 100% bij Utrecht”. Wat ons uiteraard weer erg trots maakt.
Buurtparticipatie
Vervolgens zijn we begonnen met een buurtparticipatietraject. Hiervoor is aan de kinderen uit de omliggende wijk Zuilen gevraagd welke speelwaardes ze graag in de nieuwe speeltuin terug wilden vinden. En dat werd snel duidelijk; glijden, klimmen, springen en schommelen waren de meest populaire speelwaardes bij de leeftijdscategorie 0-6 jaar.
Indeling van de nieuwe speeltuin
Zodra de eerste ontwerpen voor de nieuwe toestellen klaar waren en de bevindingen van het buurtparticipatietraject bekend, is onze afdeling landschapsontwerp direct aan de slag gegaan met de vernieuwde indeling van de speeltuin.
Deze speelplek vormde voor hen een mooie uitdaging om in de bestaande ruimte een optimaal ontwerp te maken waarin alle speelwaardes terug kwamen. De bestaande speelplek in het Julianapark bestaat uit twee zones. De grote zandzone was bij uitstek geschikt om de nijntje toestellen plaatsen. Zo kunnen kinderen van 0-6 jaar zowel spelen in en met het zand, als klimmen en klauteren op de toestellen.
De oude speeltuin had 4 schommels. Om aan de schommelbehoefte te kunnen voldoen, zijn er twee verschillende nijntje schommels ontworpen. Deze zijn verspreid geplaatst in de speeltuin. De speeltuin is zo ingericht, dat kinderen van alles kunnen doen en ook steeds opnieuw uitgedaagd worden.
Hergebruik oude toestellen
Een aantal toestellen uit de oude speeltuin is nog in goede staat. Daarom hebben we ervoor gekozen deze te herplaatsen. De herplaatste speeltoestellen zijn voornamelijk geschikt voor de oudere kinderen die veel in het Julianapark spelen en kon de rest van de zone in het nijntje thema uitgevoerd worden. Uiteindelijk hebben we een speeltuin gerealiseerd waar een duidelijke opbouw inzit. Het ene deel is geschikt voor de kleinste kinderen om in te spelen en in het andere kunnen ook de grotere kinderen zich helemaal uitleven.
Inclusief spelen
Om de inclusiviteit van deze speeltuin te vergroten hebben we een aantal speeltoestellen strategisch geplaatst. Met name de toestellen die geschikt zijn voor inclusief spelen, zoals het speelpaneel krokodil, zijn buiten zandzone geplaatst en hebben bestrating gekregen zodat ze goed toegankelijk zijn voor iedereen.
Ook de nijntje voorleesstoel is buiten de zandzone geplaatst. Hierbij hebben we een aantal zitjes bloem, met een beeltenis van madeliefjes, rond de voorleesstoel geplaatst. Kinderen kunnen zo lekker zitten terwijl ze naar een verhaaltje luisteren, of gezellig kletsen met hun vriendjes.