Ondersteuning scholen via het Nationaal Programma Onderwijs
De impact van de coronacrisis op het onderwijs is omvangrijk. Het vergt veel van het onderwijspersoneel en er naast de impact op de gezondheid zoals een steeds groter wordende beweegarmoede, is er ook sprake van verschillen tussen leerlingen op gebied van hun leerontwikkeling. Denk aan leervertragingen, verminderde motivatie en leerachterstanden. Het Nationaal Programma Onderwijs ondersteunt scholen om met de gevolgen van de coronacrisis om te gaan. Met extra financieringsmogelijkheden, een menukaart met interventies en een kennisplatform. Vanaf schooljaar 2021-2022 krijgt elke school per leerling ongeveer € 700 voor een eigen schoolprogramma.
Schoolscan
De overheid heeft besloten snel actie te willen ondernemen, daarom wordt er nog in schooljaar 2021/2022 geld vrijgemaakt voor alle scholen. Door goed te kijken naar wat per school nodig is, wat leerlingen op groeps- en individueel niveau nodig hebben is aan de scholen gevraagd een schoolscan te maken. Dit wordt als onderdeel van de jaarplannen meegenomen en door de menukaart te hanteren worden de wensen en behoeften per school kenbaar gemaakt. De schoolscan is geen oproep om meer te gaan toetsen of testen bij veel leerlingen. Het is ook niet nodig om een schoolscan in te sturen of een aanvraag te doen. Juist om de vertragingen en achterstanden zo snel mogelijk in te kunnen lopen.
Werkwijze
Voor de schoolscan is geen format. Scholen hoeven de schoolscan en het schoolprogramma ook niet naar OCW, DUO of de inspectie te sturen. Dit om te voorkomen dat de schoolscan een los jaarlijks terugkerend en tijdrovend traject wordt. Wel vraagt het ministerie van OCW van scholen om bij de start van het nieuwe schooljaar 2021/2022 een aantal vragen over de scan en het schoolprogramma te beantwoorden. Via het jaarverslag leggen de schoolbesturen aan het einde van ieder jaar verantwoording af over de uitvoering en resultaten van het schoolprogramma en de besteding van de middelen.
Stappenplan en langere termijn
Veel schoolbesturen en scholen zijn zelf al bezig (geweest) om de gevolgen van corona binnen hun eigen kwaliteitszorgsystematiek in beeld te brengen. Deze kennis is beschikbaar in een stappenplan wat als leidraad kan dienen voor andere scholen. Deze vind je terug op de informatiepagina van de overheid. Als de schoolscan wordt ingebed in de reguliere kwaliteitszorgsystematiek van de school of het bestuur, wordt deze gemakkelijker onderdeel van het schoolbeleid. Dit maakt het gemakkelijker om ook op de langere termijn het schoolprogramma mee te laten lopen in dit proces, bij te sturen waar nodig en af te stemmen op de situatie op dat moment.
Wil je meer weten over het NPO of de te nemen stappen? Via deze site vind je alle informatie betreffende het schoolprogramma en de menukaart met interventies voor PO en VO scholen: https://www.nponderwijs.nl/po-en-vo
Buitenlessen en bewegend leren als interventie
De opties die worden genoemd om het geld te besteden, lopen uiteen. In de menukaart worden 5 doelgebieden omschreven die in het kort neerkomen op de volgende concrete mogelijkheden voor scholen:
* aanbod van lesstof buiten reguliere schooltijden met doorbetaling van het personeel (open blijven in de vakantieperioden bijvoorbeeld)
* bijspijkeren in kleinere groepjes of individueel voor specifieke vakken, tijdens of buiten reguliere schooltijden
* aannemen van extra (ondersteunend) personeel
* subsidies aanvragen (verlengen van bestaande subsidiemogelijkheden voor brede brugklassen VMBO/Havo en inhaal- ondersteuningsprogramma’s voor peuters).
Met buitenlessen en bewegend leren in de buitenlucht is het mogelijk om in kleinere groepjes te werken en kennis en vaardigheden die tijdens de les binnen zijn aangeboden, buiten verder te automatiseren. Daarnaast geeft het mogelijkheid om gerichter op de stof in te gaan en toe te spitsen op de groep wat er nodig is. Dit kan zowel binnen als buiten de reguliere schooltijden worden aangeboden. Voor ongeveer 80 euro per kind (uitgaande het gemiddeld aantal kinderen op een basisschool) heb je al een compleet bewegend leren lespakket voor jullie school.
We hebben voor je in kaart gebracht wat buitenlessen en bewegend leren voor impact hebben in relatie tot de doelgebieden uit het Nationaal Programma Onderwijs. Zodat ook jullie school kan inzetten op buitenlessen als interventie.