Sporten, spelen, bewegen en ontdekken, alleen of samen met buurtkinderen, dat is wat de gemeente Tilburg voor de jeugd in gedachten heeft. Daar zijn aantrekkelijke, avontuurlijke en veilige speelplekken in de buurt voor nodig.
De gemeente Tilburg kent zo’n 530 speelplekken, een groot deel hiervan is ongeveer gelijktijdig aangelegd en door de jaren heen goed onderhouden. Veel van deze speelplekken zijn echter intensief gebruikt en kunnen daarom nu wel een opknapbeurt gebruiken.
Meerjarenproject
Een dergelijk aantal speelplekken vernieuwen is niet zomaar in een handomdraai gebeurd. Daarom is de aanpak van dit meerjarenproject in verschillende fases is opgedeeld. Per jaar wordt er bekeken welke speelplekken in welke buurten er opnieuw ingericht gaan worden. De plekken die het hardst aan vervanging toe zijn, komen het eerst aan de beurt.
Een speelplek voor ieder kind
Het vervangen van de speelplekken gebeurt niet zomaar. In de geselecteerde wijken wordt er gekeken naar het totale aanbod van speelplekken, waarbij het belangrijk is dat er voor iedere leeftijd een speelplek in de buurt komt. Door vervolgens goed naar de indeling van een wijk te kijken, kunnen we variatie aanbrengen in de grootte en inrichting van de speelplekken en deze goed verdelen over de wijk.
Vergroening in de wijk
Bij het herinrichten van de speelplekken is vergroening een belangrijk speerpunt. Meer bomen en planten in en rondom de speelplek, wat een positieve bijdrage heeft op de klimaatregulatie en de biodiversiteit.
Een groene speelplek heeft ook een positieve invloed op het waterbeheer; het regenwater wordt beter geabsorbeerd, waardoor het riool minder wordt belast.
Buurtparticipatie
Bij het vernieuwen van de speelplekken is het ook belangrijk te weten wat de wensen van de omwonenden voor de speelplek zijn. Met onze (digitale) buurtparticipatietool, wordt per speelplek specifiek uitgevraagd wat de wensen van de omwonenden zijn, zodat we de speelplek zo optimaal mogelijk kunnen inrichten. Bovendien zorgt buurtparticipatie ervoor dat de omwonenden ook meer betrokken zijn bij de (her)inrichting van de speelplek.
Sander Maassen, Adviseur Gemeente & Recreatie bij BOERplay is erg enthousiast over deze buurtparticipatietool: “Het is fijn om een speelplek in te richten aan de hand van de (digitale) buurtparticipatietool. Omwonenden worden op deze manier echt betrokken bij de herinrichting van een speelplek.
En omdat wij op deze manier achter de voorkeuren van de omwonenden komen, kunnen we een speelplek realiseren die aansluit op hun wensen. Doordat we de buurtbewoners rechtstreeks bij het project betrekken, weten ze beter wat ze kunnen verwachten van de veranderingen. Tegelijkertijd tonen ze meer begrip voor de werkzaamheden in de wijk en krijgen we minder vragen en opmerkingen binnen tijdens en na de opbouw van de nieuwe speelplek.”
Hergebruik van materialen
Dit meerjarenproject kunnen we niet alleen. Samen met idverde NL en nog 2 andere partijen pakken we de speeltuinen in Tilburg aan. Naast vergroening is ook een duurzame aanpak van de herinrichting belangrijk. Materialen en onderdelen uit de oude speelplekken die nog hergebruikt kunnen worden, wisselen we onderling uit. Hiervoor is een soort van mini-marktplaats in het leven geroepen. Waar in de ene speeltuin de glijbaan wordt verwijderd, wordt hij opgeknapt, indien nodig opnieuw gecertificeerd en op een andere speelplek geplaatst.