De gemeente Tilburg is flink aan de weg aan het timmeren met het vergroenen van haar speeltuinen. In slechts een aantal jaar tijd moeten zo’n 500 speeltuinen opgeknapt worden. Daarbij is vergroening een van de belangrijkste speerpunten. Zo hebben we in samenwerking met idverde de speeltuin op het Van Kinschotplein aangepakt. Een speelplek met verouderde toestellen, versleten kunstgras, maar wel nog kinderen die vaak buiten spelen! Het is dan ook niet zomaar dat de gemeente juist nu deze speelplek wil aanpakken.
De buurt bepaald
Bij het vernieuwen van een speelplek is het mogelijk om alle elementen in deze speeltuin 1 op 1 te vervangen, maar dat is niet waar deze gemeente voor kiest. Zij vinden het ook heel belangrijk te weten welke wensen de omwonenden hebben voor de speeltuin. Middels digitale buurtparticipatie kunnen we precies uitvragen naar welke speelwaarden de voorkeur van de buurtbewoners uit gaat. Deze tool bevat een aantal standaardvragen, zoals leeftijd en speelwaarden. Maar omdat niet iedere locatie standaard is, hebben we ook de mogelijkheid om per locatie afwijkende vragen toe te voegen.
Mooie ideeën voor een eerste ontwerp
Klimmen, glijden, schommelen en slingeren. Dat waren de favoriete speelwaarden van de omwonenden van het Van Kinschotplein. Daarom kan er volgens het eerste ontwerp, geklommen worden op een combinatietoestel, om vervolgens via de glijbaan weer naar beneden te gaan. Schommelen kan op een vogelnestschommel, en slingeren kan aan de trackride. Waar er een veilige valondergrond nodig is, anders dan gras, komt er op veler verzoek nieuw kunstgras onder de toestellen.
Bijzondere lijnenstructuur
In het ontwerp is er naast de aanleg van nieuwe speeltoestellen ook rekening gehouden met het uiterlijk van het speellandschap. Zo is er een bijzondere lijnenstructuur voorzien van paden en extra groen. De gele paden op de tekening worden de brede hoofdpaden van gebakken klinkers. Maar er zijn ook kleine grijze paden, de ontdekpaden. De verschillende soorten nieuwe beplanting langs de ontdekpaden, maken het een avontuurlijke plek met talloze verstopmogelijkheden en andere spelaanleidingen.
Elementen voor sporten en ontspanning
Ook de kleine voetballers worden niet vergeten. In plaats van tegen de muur van het trafohuisje te voetballen, krijgt dit speelplein een echt voetbalveldje, omringd door hekken. De belijning van het plein hebben we ook doorgetrokken in het voetbalveldje. Hier zijn twee grijze banen van kunstgras in verwerkt. Ook aan de ouders en andere omwonenden van het plein is gedacht. Zo is er voldoende plek om te ontspannen en ontmoeten op een van de vele herplaatste bankjes.
Van voorlopig naar definitief ontwerp
Alle elementen uit dit eerste voorlopige ontwerp zijn voorgelegd aan de buurtbewoners, zodat wij konden toetsen of het nieuwe ontwerp ook daadwerkelijk in de smaak zou vallen bij de omwonenden. En dat bleek! Het ontwerp werd over het algemeen goed ontvangen. Maar er kwamen ook nog een aantal aanvullende vragen en wensen uit naar voren.
In de oude speeltuin waren er namelijk 4 schommels, die veel gebruikt werden. In het nieuwe ontwerp slechts 1. Het ontwerpbureau is gaan kijken naar mogelijke alternatieven en ze hebben voor een ander groot combinatietoestel gekozen. Nog steeds geschikt om te klimmen en glijden, maar nu met een extra schommel er aan toegevoegd.
Ook de wip ontbrak in het nieuwe ontwerp. Door iets te schuiven met de vogelnestschommel, kon er in dat gedeelte van de speeltuin ook nog een wip geplaatst worden.
Al met al is iedereen tevreden en hebben wij samen met idverde weer een fijne uitdagende groene speelplek opgeleverd.