Bewegen wordt steeds belangrijker. Niet alleen na schooltijd, maar ook onder schooltijd zoals tijdens de gymlessen en de pauzes, wordt hier meer en meer aandacht aan besteed. Niet voor niets is de beweegnorm vanaf dit schooljaar aangepast. Zitten is inmiddels gebombardeerd tot ‘ het nieuwe roken’. En de tijd van een hele dag stilzitten in de schoolbanken hebben we gelukkig al lang achter ons gelaten. Scholen hebben steeds meer oog voor een gezonde leefstijl en de dynamische schooldag is een belangrijke bouwsteen van de ‘gezonde school aanpak’ geworden. Maar wat is een dynamische schooldag nou precies? En hoe kun je deze het beste vormgeven? Wanneer we het hebben over een dynamische schooldag dan hebben we het over een manier van onderwijs waarbij bewust wordt afgewisseld tussen periodes van fysieke activiteit en momenten van rust en stilzitten. Hierdoor wordt een gebalanceerde en stimulerende leeromgeving gecreëerd. Door ook nog eens voor afwisseling in binnen- en buitenactiviteiten te zorgen, kan een gevarieerde en actieve schooldag worden aangeboden. Dit geeft een positieve stimulans aan het leerproces en de leerervaring van de leerlingen. Bovendien bevordert het hun fysieke gezondheid. Het invoeren van een dynamische schooldag klinkt natuurlijk gewoonweg positief, maar in de praktijk blijkt het toch lastig om hier structureel vorm aan te geven. Enerzijds heeft dit te maken met de inrichting van het schoolplein en de school. Tot voor kort werden schoolpleinen namelijk grotendeels grijs ingericht en lag de focus vooral op spelen wat met het oog op beweging bevorderen zeker al goed is! Wij zien echter dat scholen die de dynamische schooldag structureel gaan invoeren, aan ons de vraag stellen om ook hun schoolplein anders in te richten. Deze schoolpleinen worden voorzien van meer groen en krijgen naast speeltoestellen ook elementen voor bewegend leren en andere vormen van buitenonderwijs. Anderzijds ben je als leraar ook maar een mens en wij mensen zijn gewoontedieren. Je bent gewend om je lessen op een bepaalde manier vorm te geven en dat stramien doorbreken kan best lastig zijn! Gelukkig zijn er een aantal quick wins die je vandaag al kunt doorvoeren, zodat je meer aan beweging toekomt tijdens je lesprogramma. Op die manier wordt je huidige schooldag gelijk een stuk dynamischer en hoef je nog niet gelijk het schoolplein opnieuw in te richten.Wat verstaan we onder een dynamische schooldag?
Quick wins om je schooldag vandaag nog dynamischer te maken.
Energizers zijn korte activiteiten die tussen de lessen door voor afwisseling zorgen en de kinderen weer extra energie geven. Door gebruik te maken van energizers, beweeg je tussen de lessen door. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Verplichte concentratie, zoals vaak het geval is op school, is namelijk voor veel kinderen lastig vol te houden. Basisschoolkinderen kunnen zich eigenlijk maar maximaal 20 minuten achter elkaar concentreren. Daarom kun je, om een dip tijdens de lessen te voorkomen, energizers inzetten zodat kinderen daarna weer klaar zijn voor een nieuw concentratiemoment. Wil je weten welke energizers je in kunt zetten? Pinterest staat er vol mee! Een traditionele les vindt veelal plaats volgens een vast stramien, waarbij de leerlingen achter hun bureau zitten en jij als leraar voor de klas staat. Toch zijn er tal van creatieve manieren om beweging in de les te integreren zonder dat het fundament van de lesstof verloren gaat. Het vergt wellicht iets meer voorbereiding, maar veel lessen kunnen met een paar aanpassingen interactief gemaakt worden. Ga naar buiten en presenteer de lesstof in de vorm van meerkeuzevragen. Maak vervolgens een vakkenindeling met stoepkrijt op het schoolplein en laat je leerlingen naar het juiste antwoord lopen of rennen. Blijf je liever binnen? Schuif dan alle tafels aan de kant en leg op elke tafel een specifieke vraag. Leerlingen kunnen vervolgens door het klaslokaal lopen, de vragen lezen en het juiste antwoord op hun antwoordblad invullen. Tot slot nog een laatste variant. Deze lijkt vrij veel op de vorige, maar richt zich specifiek op bewegingen waarmee de lesstof sneller en beter wordt opgenomen. Met name het traditionele stampwerk blijft beter hangen wanneer je repeterende bewegingen aan het leerproces toevoegt, zodat je een ritme creëert. Hiervoor heb je alleen enkele tennisballen of stuiterballen nodig waarmee je de leerlingen laat overgooien of stuiteren tijdens het opzeggen van de lesstof. Geen ballen bij de hand? Je kunt de leerlingen ook laten springen tijdens het opzeggen van de lesstof Maakt jullie school al gebruik van een 100-veld (zoals die uit het 321Start! lespakket) dan kan je leerlingen al springend (of hinkelend) een tafel laten opsommen. Deze methode van bewegen om het leren te bevorderen werkt goed bij het stampen van woordjes, het oefenen van tafels en het aanleren van topografie.
1) Beweging tussen de lessen door
2) Beweging tijdens de lessen
3) Beweging om het leren te bevorderen.
Met deze quick wins moet het mogelijk zijn om de traditionele schooldag een stuk dynamischer te maken. Ben je er vervolgens aan toe om van iedere lesdag een dynamische schooldag te maken? Dan kan je het als school ook een stuk groter aanpakken. Belangrijk hierbij is dat er naar de inrichting van de school, het klaslokaal én het schoolplein wordt gekeken. Ook de openbare ruimte rondom de school kan een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van jullie ideale dynamische schooldag. Wil je meer weten over de dynamische schooldag, over de diverse manieren waarop je deze kunt invullen of hoe je jullie school hier zo optimaal mogelijk voor kunt inrichten? Neem dan contact op met één van onze vertegenwoordigers die zich gespecialiseerd hebben in de inrichting van het schoolplein.De dynamische schooldag als norm
Tip! Tip!
Plan eerst je beweegmomenten in en daarna pas de overige leermomenten. Zo is er altijd tijd voor bewegen.
Kijk eens welke binnenactiviteiten ook prima buiten zouden kunnen. (Voor)lezen is hier een goed voorbeeld van.