Je hoort het vaker en vaker: de taalontwikkeling van kinderen op de basis- en middelbare school loopt erg achter. Het niveau wat 10 jaar geleden gehaald werd is niet te vergelijken met het taalniveau van nu. Om deze dalende trend tegen te gaan worden er aan alle kanten initiatieven genomen.
Taalontwikkeling
In de vroege kinderjaren, tot ongeveer 2 jaar, maken kinderen grote sprongen in hun taalvaardigheid. Ze beginnen met het brabbelen van klanken en het imiteren van woorden. Wanneer ze ongeveer 2 jaar oud zijn kunnen ze eenvoudige zinnen vormen. Vanaf dit punt boeken kinderen enorme vooruitgang in hun taalontwikkeling. Ze verwerven een breder scala aan woorden, leren grammaticale regels en maken steeds langere zinnen.
Naarmate kinderen de basisschoolleeftijd bereiken wordt hun taalontwikkeling verfijnd en uitgebreid. Ze ontwikkelen een grotere woordenschat en krijgen meer beheersing over grammaticale structuren. Ze zijn in staat om teksten te lezen en te begrijpen en ze ontwikkelen schrijfvaardigheden.
Reguliere lesmethoden
Op de basisschool worden verschillende activiteiten en onderwijsmethoden gebruikt om de taalontwikkeling van kinderen te bevorderen. Denk hierbij aan taallessen waarin grammatica, spelling en begrijpend lezen centraal staan. Voor de jongste kinderen worden voorleesactiviteiten georganiseerd om het leesplezier te stimuleren en woordenschat uit te breiden. Daarnaast worden kinderen aangemoedigd om zelf te lezen en te schrijven. Lezen stimuleert de verbeelding en vergroot de algemene kennis. Schrijven stelt kinderen in staat om spelling en grammatica te verbeteren.
Rol van bewegend leren
Bewegend leren is een pedagogische benadering waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Dit speelt een waardevolle rol bij het begrijpen van taal in het basisonderwijs:
- Het versterken van multisensorische ervaringen: Door beweging te integreren in taalactiviteiten, krijgen kinderen de mogelijkheid om meerdere zintuigen tegelijkertijd te gebruiken, zoals zien, horen en voelen. Dit versterkt de multisensorische ervaring, wat de aandacht en betrokkenheid van kinderen vergroot en helpt bij het begrijpen van taal.
- Het verbinden van woorden en acties: Door woorden te koppelen aan fysieke acties, kunnen kinderen betekenisvolle verbanden maken. Bijvoorbeeld, het gebruik bewegingen tijdens het leren van nieuwe woorden of zinnen kan helpen bij het verankeren van de betekenis en het onthouden ervan.
- Het verbeteren van concentratie en geheugen: Bewegend leren stimuleert fysieke activiteit en helpt bij het vrijmaken van energie, wat kan bijdragen aan een betere concentratie en alertheid. Actieve beweging kan ook het geheugen en het vermogen om informatie op te halen verbeteren, waardoor kinderen taal beter kunnen begrijpen en onthouden.
- Het stimuleren van interactie en samenwerking: Bewegingsactiviteiten kunnen de sociale interactie en samenwerking bevorderen. Door samen te werken in groepsactiviteiten waarbij taal centraal staat, kunnen kinderen communiceren, luisteren naar anderen en hun taalvaardigheden verbeteren.
- Het vergroten van motivatie en plezier in leren: Bewegend leren maakt het leerproces levendiger en leuker voor kinderen. Het voegt een element van plezier toe aan taalactiviteiten, waardoor kinderen gemotiveerder raken om deel te nemen en zich betrokken voelen met de leerstof. Dit positieve gevoel kan op zijn beurt bijdragen aan een beter begrip van taal.
321Start! bewegend leren lespakket
Het 321Start! Bewegend Leren Lespakket biedt gevarieerde en interactieve activiteiten waarbij kinderen actief bewegen terwijl ze tegelijkertijd taalvaardigheden ontwikkelen. 321Start! is methode-onafhankelijk en bestaat uit 6 spelaanleidingen voor op het schoolplein, 3 mappen met complete lessen voor de leerkracht, materiaalkaarten waarmee de les gegeven kan worden en een workshop zodat bewegend leren direct geïmplementeerd wordt in de school. Start vandaag nog met dit complete lespakket en breng leren door bewegen tot leven! Door leren en bewegen op slimme wijze te combineren blijft leren leuk en wordt lesgeven een feestje!