De Rijtuigenbuurt, een typische jaren ’70 wijk in Nieuwegein, met 600 woningen en zo’n 1500 bewoners. Nadat de huizen een renovatieslag hebben ondergaan, werd in 2015 het startsein gegeven om de openbare ruimte een opfrisbeurt te geven. Eén van de peilers in het gemeentelijk vernieuwingsplan is het aanbrengen van meer variatie in speelmogelijkheden. Samen met de buurt, gemeenten en projectontwikkelaars, is door BOERplay voor de speelplekken een verfrissend nieuw inrichtingsplan opgesteld. Zo’n 15 locaties zijn opnieuw ingericht en worden gefaseerd in 2019 tot uitvoering gebracht.
Diverse leeftijdsgroepen
De meeste speelvoorzieningen zijn in die tijd met dezelfde soort speelobjecten ingericht, voornamelijk bedoelt voor de leeftijdsgroep 0-4 jaar. Wanneer je nu naar de verdeling van leeftijden onder de kinderen in de Rijtuigenbuurt kijkt, dan is de conclusie dat er voor de grootste groep, ouder dan 4 jaar, weinig aansprekende speelmogelijkheden zijn. Het vernieuwen van de huidige speelplekken, het aanbrengen van meer sportplekken, een stukje vergroening en het uitbreiden van de speelmogelijkheden in de taludzone moet hierin verandering brengen.
Buurt- en jongerenparticipatie
De precieze invulling van de speelplekken is samen met de kinderen en omwonenden uitgewerkt. Tijdens verschillende bewonersbijeenkomsten werden de wensen en behoeften gepeild, waarna een uitgebreid actieplan is opgesteld. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan jongerenparticipatie. Met een kleine groep (12-18 jaar) is gesproken over hun wensen voor de buurt. Een van de uitkomsten was de wens om meer variatie in speelplekken en meer ingericht op de wat oudere jeugd. Zo was er behoefte aan een sportkooi, een plek om te zitten, korfbal en basketbal mogelijkheden en meer voetbalgoaltjes. Op basis van deze uitkomsten is een uitgebreid en veelzijdig inrichtingsplan opgesteld, voor alle speelplekken in de buurt. Met bij iedere plek een andere invulling of nuance.
Meer groen en avontuur
Een andere peiler uit het vernieuwingsplan is het vergroenen van de buurt. Minder grijs, meer groen. Er is al best veel groen aanwezig in de wijk, maar ook bij het opnieuw inrichten van de speelplekken is hier nog eens extra rekening mee gehouden. Met als resultaat een avontuurlijk, maar ook natuurlijk speelplan met een enorme variatie aan speelwaarden. Zo staat bijvoorbeeld op de ene plek een wilgenhut met een klimklauterboom en op een andere plek is een bijenhotel en waterpomp geplaatst. Ook zijn er verschillende houten balanstoestellen, klimklauterconstructies, sport- en beweegroutes, balansbruggetjes, schommels en taludglijbanen te vinden in de wijk. Uiteraard zijn er ook plekken ingericht om te zitten, met parkbankjes in diverse materiaalsoorten. En is er rekening gehouden met afvalverzameling, door extra afvalbakken te plaatsen.
Materiaalkeuze
Er is gekozen voor speelelementen van duurzame houtsoorten, uit het Adventure Play assortiment van BOERplay. Zoals 100% FSC® gecertificeerd Robinia hout en hardhout, in combinatie met stoere en robuuste RVS elementen. Ook heeft iedere plek een herkenbare markering in de vorm van een wijkpaneel in opvallende oranje/zwarte kleuren. Voor behoud van de materialen zijn alle staanders van hout voorzien van stambeschermers, die moeten zorgen voor nog langer speelplezier en behoud van de toestellen.
Advies op maat
Ook weten wat wij voor jullie wijk kunnen betekenen? Voor een uitgebreid plan op gebied van Spelen en Bewegen, ben je bij BOERplay aan het juiste adres. We beschikken over een brede ervaring op het gebied van bewonersparticipatietrajecten en kunnen hierin adviseren en participeren. We nemen graag de tijd om samen te kijken naar de kansen en mogelijkheden voor ieder wijktraject. Neem contact met ons op of laat je inspireren door één van onze andere projecten.
Speelroute
Waar de speelplekken voorheen niet echt een geheel vormden, vormen zij nu een soort speel-en beweegroute door de wijk. Wanneer je de kinderen vraagt wat ze vinden van de nieuwe plekken, krijg je met name te horen waar je wat kunt doen. Ieder plek heeft zijn eigen herkenbare item(s) en niet alles is meer alleen voor ‘de kleintjes’. Het resultaat: een avontuurlijk speellint voor groot en klein en met uitdaging voor iedereen.