Bij restaurant Charlie in Schaijk is een speelplek gecreëerd die zijn weerga niet kent; Charlie’s Avonturendorp. De blikvanger van de nieuwe speelplek is een groot sprookjesachtig toestel. Dit toestel is geïnspireerd op een ander BOERplay toestel uit SnowWorld Zoetermeer, gecombineerd met de look en feel van Eftelings’ waterspeeltuin Archipel. Een speeltoestel met de WOW-factor! Eenmaal in het toestel gespeeld, zal het nooit meer vergeten worden. Oordeel zelf: missie geslaagd!
Buitenruimte moet gaan matchen met het indoor-speelbos
Restaurant Charlie in Schaijk is een sfeervol familierestaurant bekend in de wijde omtrek. Aan de rand van een Roompot park, trekt dit restaurant dagelijks veel bezoekers. Het restaurant heeft binnen een indoor-speelbos, en de wens was om de buitenspeelomgeving te matchen met de binnenkant. Met al flink wat ideeën in hun hoofd voor dit Avonturendorp, klopten ze aan bij BOERplay met de vraag of wij een sprookjesachtige buitenspeeltuin konden creëren. Recreatieadviseur Remco van de Berg, was gelijk enthousiast en ging op pad om de locatie te bekijken en alle wensen en ideeën door te spreken.
Een duidelijk wens en goede voorbereiding
Restaurant Charlie is onderdeel van de VVGroep. De eigenaar van deze groep, Charles Veerkamp, en zijn operationeel directeur, Willem van Liempd, hadden vooraf al een heel duidelijk beeld hoe de nieuwe buitenruimte er uit moest komen te zien. Ter inspiratie leverde Charles een complete schets aan om duidelijk te maken naar welke stijl hij op zoek was: natuurlijk, grillig én sprookjesachtig.
Ook de foto’s van de toestellen gaven gelijk een goede indruk van de blikvanger voor deze nieuwe speeltuin. Een groot combinatietoestel met een hoge toren, bij voorkeur twee glijbanen, een kruip- of loopbrug naar een andere toren, veel klimmogelijkheden zoals netten en ladders én een kabelbaan. Zelfs over de positionering van de toestellen en de indeling van het terrein was al nagedacht. Er moest een beekje komen waar de nieuwe speeltoestellen omheen geschaard zouden worden, waardoor de speelplek een uitdagend Avonturendorp zou worden te midden van een mooie groene omgeving.
Van terreincheck naar landschapsontwerp
Met deze goede voorbereiding wist onze recreatieadviseur Remco van de Berg wel raad. Op locatie in Schaijk voerde hij aanvullend een uitgebreide terreincheck uit en werden ook de onderliggende wensen duidelijk. Aan de hand hiervan zijn alle elementen door onze landschapsontwerpers samengevat in een eerste ontwerp, inclusief een schets van het nieuwe speeltoestel.
Met deze schetsen is Remco opnieuw om tafel gaan zitten met Charles en Willem, zodat hij het vernieuwde ontwerp en de achterliggende gedachte met hen kon bespreken. Waarna we met wat kleine aanpassingen het definitieve ontwerp konden maken.
Het ontwerp van het Avonturendorp
Vanaf het terras leidt een betoverende toegangspoort, geflankeerd door laag bloeiende beplanting, rechtstreeks naar een sprookje. De organische indeling van het landschap, draagt zowel bij aan het speelplezier van kinderen, maar ook aan hedendaagse thema’s als klimaatadaptatie en biodiversiteit. Met als kers op de taart een betoverend speeltoestel, mag Charlies Avonturendorp met recht een juweeltje genoemd worden.
Functies van de waterloop
Volgens de wens van de klant moest het hart van Charlie’s Avonturendorp worden gevormd door uitgebreid waterspel. Noortje Segeren, de landschapsontwerper die het Avonturendorp heeft ontworpen, heeft deze wens ingevuld door een waterloop te creëren die meerdere doeleinden dient.
Als eerste kunnen we zeggen dat water bij een speeltuin, speelwaardeverhogend werkt. Spelen met water (en zand) is immers een van de favoriete bezigheden van kinderen. Daarnaast heeft de waterloop ook een esthetische functie, het draagt bij aan de sprookjesachtige uitstraling van de speelplek. Vervolgens heeft de waterloop ook een verbindende en uitdagende doel. Door diverse uitdagende brugelementen over het water heen te plaatsen kunnen kinderen van de ene speelplek oversteken naar een speelplek aan de andere kant van het water.
Tot slot speelt deze waterloop een essentiële rol in het bevorderen van klimaatadaptatie. Het water begint te stromen bij de waterpomp en, geholpen door een tweetal onzichtbare pompen, gaat het stroomafwaarts naar een lavabak waarin waterzuiverende planten staan. Vervolgens wordt het water, gefilterd en wel, weer door de grond opgenomen.
Rauwers, douwers, bouwers en schouwers
Uiteindelijk hebben we een samenhangende speelplek gecreëerd waarin alle klantwensen zijn geëerd. Tijdens het ontwerpproces hebben we onze visie op de vier speltypen geïntegreerd. Aanvullend hebben we gekeken naar een logische indeling op basis van leeftijd en speelbehoeften. Zo heeft elk speltype zijn eigen veilige plek om te spelen, waarbij we ze tegelijkertijd uitnodigen om uit hun comfortzone te treden en andere vormen van spel te ontdekken. Vervolgens hebben we verschillende spelelementen toegevoegd om de speelwaarden beter over het terrein te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de volledige buitenruimte optimaal benut wordt en dat kinderen automatisch van het hele speelterrein gebruik zullen maken.
Talud met speelelementen
Langs de buitenrand van de speeltuin hebben we gekozen om een lange heuvel te realiseren, in plaats van een haag. Deze heuvel zorgt voor variatie in het landschap en dient als natuurlijke afscheiding van de weg die achter langs de speelplek loopt. Door verschillende spelelementen in de heuvel te verwerken, hebben we ook de vrijgekomen ruimte op het verlengde talud optimaal benut.
Speelplek voor de allerkleinsten
Tussen het terras en de waterloop hebben we een speciale speelzone gecreëerd voor de jongste bezoekers. Met een zandtafel, een graafmachine en een zitje kunnen zij zich prima vermaken, terwijl ouders hen goed in de gaten kunnen houden vanaf het nabijgelegen terras. Aan de andere kant van het water is het grote speeltoestel “De Droomhut” geplaatst, samen met een fantastische kabelbaan. Hier worden de oudere kinderen uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan.
Noortje: “Bij dit project vond ik het heel leuk dat ik mijn fantasie volledig de vrije loop mocht laten gaan. Zo kan ik als landschapsontwerper echt bijdragen aan het speelplezier van kinderen en tegelijkertijd ook helpen klimaatadaptatie en biodiversiteit verder te bevorderen.”
Een uniek op maat gemaakt speeltoestel
Van zo’n grote opdracht gaat het hart van onze productontwerpers sneller kloppen. Een dergelijk toestel zit namelijk niet in onze standaard collectie speeltoestellen. Gelukkig hebben wij een afdeling waar dergelijke unieke toestellen ontworpen worden. Zij gingen met het basisidee aan de slag. Zo werd er één hele hoge toren getekend om daar vervolgens nog 2 kleine huisjes tegenaan te zetten die met een tussenverdieping verbonden zijn met de grote toren. Via ladders, klimnetten en een klimtouw kan het speelhuis beklommen worden, om vervolgens via de glijbaan of de glijstang weer verlaten te worden. Ook binnen in het huisje hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Naast de lachspiegel in het speeltoestel kunnen kinderen vanaf een hangnet naar de sterren kijken. Dit schitterende combinatietoestel, dat bol staat met de kleinste details, hebben we uiteindelijk ‘de Droomhut’ gedoopt.
Sprookjesachtige hobbithuisjes
Daarnaast hebben we ook een tweetal hobbithuisjes ontworpen; de Toverboom en ’t IJshutje. Deze huisjes, gesitueerd tussen de wortels van een boomstronk, zien er sprookjesachtig uit en nodigen de kinderen uit om binnen te komen en daar rustig te spelen.
Speeltoestel uit eigen fabriek
Na goedkeuring van speeltoestel ‘De Droomhut’, is deze door onze eigen kundige timmermannen bij ons in de werkplaats in Nieuwendijk (NL) volledig opgebouwd. De stijl van de toren is voor dit project anders dan de torens die we normaal gesproken produceren. Dit zorgde voor een intensieve samenwerking tussen de ontwerpers en onze timmermannen. Onder toeziend oog van onze ontwerpster, Maaike van der Weide, ontstond zo de prachtige grillige boomstamstructuur, kenmerkend voor de bouwstijl van ‘De Droomhut’.
Maaike: “Het is super leuk om je eigen ontwerpen tot leven te zien komen nadat je er weken lang op een computerscherm aan hebt zitten werken. Ga je vanaf je scherm naar het echte toestel: dan is een toren van 7 meter toch ineens heel hoog als je er daadwerkelijk voor staat!”
Hergebruik van beplanting
Vanaf het terras hebben gasten een prachtig uitzicht op de verschillende speelzones. Bij de keuze van de beplanting hebben we rekening gehouden met de hoogte, zodat de zichtlijnen behouden blijven. We hebben ervoor gekozen voornamelijk inheemse beplanting te gebruiken, wat de biodiversiteit ten goede komt. Bovendien hebben we een deel van beplanting hergebruikt. De Pinusdennen hebben we eruit gehaald, opgepot en vervolgens een ereplaats gegeven in het nieuwe ontwerp, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de speelplek.
Het goed doordachte ontwerp van Charlie’s Avonturendorp biedt een harmonieuze mix van speelplezier, natuurlijke elementen, visuele aantrekkelijkheid en veiligheid. Met oog voor detail is de stijl van het restaurant binnen echt naar de buitenruimte doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat gasten van restaurant Charlie zowel kunnen genieten van heerlijke maaltijden, als van een onvergetelijke speelervaring voor hun kinderen.
Charles Veerkamp: “Boerplay heeft niet alleen onze speeltuin gerealiseerd, maar ook onze visie tot leven gebracht. Hun toewijding aan kwaliteit en de naadloze samenwerking hebben ons een speelomgeving van ongeëvenaarde pracht en plezier gegeven.”