In Gouda is er een splinternieuw schoolgebouw geplaatst voor cluster 3 speciaal onderwijs De Startbaan. Deze school is bedoeld voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar, die een cognitieve beperking of andere aandoeningen hebben die het leren bemoeilijken. Het schoolplein wordt gedeeld met een gespecialiseerd kinderdagcentrum dat zich ook richt op kinderen met een beperking. In navolging van het schoolgebouw, moest natuurlijk ook het schoolplein opnieuw ingericht worden.
Wensenlijst voor het nieuwe schoolplein
Uit onze pleincheck bleek dat deze bijzondere school ook een lijstje bijzondere wensen had voor de inrichting van het nieuwe schoolplein:
- Duidelijk afgebakende speelplekken, zodat de leerlingen veilig kunnen spelen;
- Rekening houden met maximale valhoogtes i.v.m. de beperkingen van de kinderen;
- Groener maken van het plein, met behoudt van het asfalt als ondergrond.
Afgebakende speelplekken
Een van de belangrijkste wensen voor het nieuwe schoolplein, was een duidelijke afbakening van de speelplekken. Voor de kinderen is het, wanneer een speelplek duidelijk is afgebakend, makkelijker om zich aan de afspraak te houden als ze bijvoorbeeld ergens vrij mogen spelen.
Dit is wat we mede met het verkeersplein gerealiseerd hebben. Door het verkeersplein op een bepaalde manier vorm te geven ontstond er een vlakverdeling op het plein, waar de losse speelplekken als een soort eilandjes in verwerkt zitten.
Een tweede duidelijke afbakening van de speelplek is gecreëerd met de valondergrond. De textuur en de kleur van de valondergrond wijkt sterk af van die van het asfalt. Dit visuele verschil maakt de afbakening van de speelplekken nog duidelijker.
Valhoogte
De valhoogte van de speeltoestellen hebben we beperkt tot maximaal 1 meter. Veel kinderen op deze school hebben namelijk niet alleen een cognitieve beperking, ook motorisch hebben ze wat meer uitdaging. Ondanks dat deze valhoogte lager is dan waar we op een regulier schoolplein mee werken, geven deze speeltoestellen zelfs voor de oudste kinderen nog voldoende uitdaging.
Speelelementen voor motorische ontwikkeling
Ook bij de overige speelelementen hebben we rekening gehouden met de extra behoeften van deze kinderen. Zo is er een hut geplaatst waarin ze kunnen spelen. Het spelen in een afgeschermd stukje, zoals de hut, draagt bij aan het gevoel van geborgenheid. Naast een schommel zijn er ook diverse kruip- en klimelementen geplaatst die stuk voor stuk bijdragen aan de motorische ontwikkeling van een kind.
Geen groen, maar wel natuurlijk schoolplein
Een derde grote wens was het natuurlijk maken van het schoolplein. Een volledig groen schoolplein behoorde niet tot de mogelijkheden vanwege het volledig geasfalteerde plein. Om toch een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te realiseren, is er gekozen om speeltoestellen te plaatsen die gemaakt zijn van Robinia hout. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om Tiger Mulch te gebruiken als valondergrond. Deze unieke ondergrond bestaat uit gerecyclede rubbersnippers gecombineerd met een hoogwaardige polyamide hars, wat een zeer natuurlijke uitstraling geeft. De grote houten plantenbakken maken het plaatje af, en zorgen voor extra groen op het plein.
Buitenlokaal voor buitenonderwijs
Als onderdeel van het speelgedeelte is er ook voor gekozen een buitenlokaal toe te voegen, waarmee ook het buitenonderwijs wordt gestimuleerd. Dit draagt bij aan een van de speerpunten van deze school: actief leren, waarbij leerlingen zoveel mogelijk betrokken worden bij het leerproces.
Met dit project hebben we niet alleen aandacht voor de specifieke behoeften van deze leerlingen, we benadrukken ook de mogelijkheden om met creativiteit en doordacht ontwerp een inclusieve en stimulerende buitenruimte te creëren.