In het Friese dorp Sumar, ligt Bernemienskip It Bynt. Een echte dorpsschool waar ruim 100 kinderen, graag willen kunnen spelen en leren op een groen schoolplein.
Toekomstbestendige school
Om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden is het schoolgebouw van it Bynt een aantal jaren geleden volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Eenmaal klaar kon verduurzaming van het schoolplein niet achterblijven. BOERplay heeft binnen de scholengemeenschap Oarsprong, waar It Bynt deel van uitmaakt, al meerdere schoolpleinen aangelegd. De lijntjes zijn daarom kort en het eerste contact was al snel gelegd.
Pleincheck
Om een goede inschatting van de mogelijkheden voor een groen schoolplein te maken, heeft It Bynt bij BOERplay een pleincheck aangevraagd. Aan de hand hiervan is een werkgroep samengesteld die bestond uit ouders, leerkrachten en kinderen. Al hun wensen en dromen voor een groen schoolplein hebben ze samengevat in een aantal moodboards, welke ze zelf gepresenteerd hebben aan onze adviseur onderwijs.
2D-ontwerp – een eerste opzet
Voor een reguliere basisschool, beschikt deze dorpsschool over een uitzonderlijk grote buitenruimte. Een droom om mee aan de slag te gaan voor onze landschapsontwerpers. Door goed naar de moodboards te kijken, te luisteren naar de diverse wensen en eisen en door een goede analyse van het plein te maken, is een 2D-ontwerp opgesteld.
In dit ontwerp hebben we ook gelijk rekening gehouden met de verschillende speltypes van een kind, zodat elk type een eigen plekje kan vinden om te spelen. Het kleurenschema geeft duidelijk weer, welke ruimte op het schoolplein voor welk speltype is bedoeld.
Het 2D-ontwerp was de basis voor onze verdere gesprekken en het uiteindelijke definitieve ontwerp.
Herinrichting van het schoolplein
Analyse verkeersbewegingen
Uit de schoolplein-analyse bleek dat de locatie van de fietsenstalling tot behoorlijk veel (onnodige) verkeersbewegingen op het schoolplein leidde. Daarom is deze opnieuw gesitueerd vlakbij de entree van de basisschool. Om de fietsenstalling af te schermen van het schoolplein, is er voor een natuurlijke afscheiding met houten palen gekozen. De ondergrond van de fietsenstalling is een halfverharding.
Van voetbalveldje naar pannakooi
De kinderen op deze school zijn dol op voetballen. Eén ding was zeker, het voetbalveldje moest blijven! Het voetbalveld op het oude schoolplein had geen omheining, waardoor de bal vaak alle kanten opging en het vrij spelen op andere speelplekken belemmerde. Net als bij de fietsenstalling hebben we er hiervoor gekozen om het voetbalveld af te schermen met houten palen, waardoor een heuse pannakooi is ontstaan. De ondergrond van deze pannakooi bestaat tegels die we hebben hergebruikt van het oude schoolplein.
Buitenles in het buitenlokaal
De wens om ook buiten les te kunnen geven was groot. Het schoolplein is ruim genoeg voor bewegend leren lessen. Maar we hebben ook een heus buitenlokaal aangelegd. Afgekeken van het Amfitheater uit de Romeinse oudheid hebben we vlakbij het schoolgebouw een cirkelvormige tribune gerealiseerd. Deze hebben we volledig kunnen opbouwen door de tegels van het oude schoolplein te hergebruiken. Tijdens zonnige dagen kan er eenvoudig schaduw gecreëerd worden door een tweetal schaduwdoeken op te hangen.
Openbaar schoolplein
Voor de leefbaarheid in het dorp was het belangrijk om ook buiten schooltijden gebruik te kunnen maken van de speelelementen op het schoolplein. Door het schoolplein openbaar toegankelijk te maken, hebben kinderen in alle leeftijdscategorieën ook na schooltijd voldoende ruimte om samen buiten te spelen.
Vergroening van het schoolplein
Inheemse beplanting
Bij vergroening van een schoolplein, hoort natuurlijk ook het aanvullen van de beplanting. Rondom het terrein van de school stonden al veel volwassen bomen en struiken. Hier hebben we de vergroening van het schoolplein op aangepast. Zo hebben we gekozen voor inheemse beplanting, zoals het plaatsen van een wilgentunnel en fruitbomen. Deze inheemse beplanting heeft een positieve invloed op de biodiversiteit en schiet bovendien eerder in het blad. Zodat er vroeg in het voorjaar al in de schaduw gespeeld kan worden.
Regenwater verwerken
Het hemelwater is afgekoppeld en stroomt rechtsreeks de twee wadi’s in. Bovendien is er een watertonopslag geplaatst waarmee men de toekomstige moestuin water kan geven.
Gesloten grondbalans
We hebben ervoor gekozen om met een gesloten grondbalans te werken. Dit houdt in dat de uitgegraven grond, ergens anders op het schoolplein hergebruikt wordt. Dit helpt niet alleen bij het creëren van een speels groen landschap, ook kostentechnisch is dit erg aantrekkelijk.
Subsidie vanuit de provincie
Natuurlijk gaan er kosten gepaard met een dergelijke grootschalige verbouwing. Daarom heeft It Bynt gekeken naar aanvullende financieringsmogelijkheden. En die waren er! Het openbaar houden van het schoolplein, draagt bij aan de leefbaarheid in het dorp. Bovendien is vergroening van het schoolplein goed voor het milieu. Twee positieve aspecten waardoor er vanuit de provincie Friesland subsidiemogelijkheden waren.