Het belang van buitenspelen gaat verder dan we vaak denken. Naast dat het kinderen helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen, motorisch sterker te worden en creativiteit te stimuleren, heeft buitenspelen ook een grote invloed op hun fysieke gezondheid. En dan praten we niet over het probleem dat 40% van de kinderen te weinig beweegt, maar ook over iets waar we niet direct aan denken: de gezondheid van hun ogen.
Bij BOERplay ontwerpen we al decennia lang speelplekken die kinderen stimuleren om buiten te spelen, samen te leren en gezond te blijven. Maar wist je dat speelplekken ook een cruciale rol kunnen spelen in het terugdringen van bijziendheid? Het aantal kinderen met een bril neemt explosief toe en buitenspelen blijkt een van de eenvoudigste en krachtigste oplossingen. In deze blog leggen we uit waarom buitenspelen de leukste en beste oplossing is om dit probleem op te lossen.
Bijziendheid is een aandoening waarbij je dichtbij scherp ziet, maar op afstand onscherp. Het lijkt een klein probleem dat je oplost met een bril of lenzen, maar schijn bedriegt. Ernstige bijziendheid (min zes of hoger) vergroot op latere leeftijd de kans op oogafwijkingen zoals netvliesloslating of zelfs blindheid. Dit probleem groeit: waar vroeger 1 op de 5 mensen een bril nodig had, zal in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend zijn. Bij kinderen is deze toename zorgwekkend, met steeds jongere leeftijden waarop bijziendheid begint. Experts wijzen op twee oorzaken: te veel dichtbij kijken (zoals bij lezen of op schermen) en te weinig daglicht. Gelukkig is een groot deel van dit probleem eenvoudig te voorkomen. Onderzoek toont aan dat regelmatig buitenspelen, en vooral blootstelling aan buitenlicht, een enorme impact heeft op de gezondheid van kinderogen. Daglicht speelt een cruciale rol in de ooggezondheid van kinderen. Het stimuleert de aanmaak van dopamine in het oog, wat de groei van de oogbol remt en zo bijziendheid voorkomt of vertraagt. Zelfs op bewolkte dagen is de intensiteit van buitenlicht vele malen sterker dan kunstmatig licht binnen. Dit maakt buitenspelen een krachtig en laagdrempelig wapen tegen bijziendheid. Het terugdringen van bijziendheid begint bij bewustwording. Zowel ouders en scholen spelen hierin een belangrijke rol. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen meer tijd buiten doorbrengen. Een paar waardevolle tips: Bij BOERplay ontwerpen we speelplekken die functioneel en duurzaam zijn en vooral uitnodigen tot urenlang spelplezier. Van avontuurlijke speeltoestellen tot creatieve omgevingen die kinderen uitdagen en betrekken: wij geloven dat spelen dé manier is om een gezonde toekomst te creëren. Wil je een speelplek laten ontwerpen die kinderen uitnodigt om gezond en actief buiten te spelen? Neem contact met ons op voor advies op maat! Dit sluit perfect aan bij de missie van BOERplay. Als ontwerper van speelomgevingen weten we hoe belangrijk het is om kinderen buiten te laten spelen. Speelplekken vormen een cruciale schakel in de strijd tegen bijziendheid. Ze bieden een plek om te bewegen en plezier te maken en nodigen uit om langer in de buitenlucht door te brengen. Zo vangen we twee vliegen in één klap. Onze landschapsontwerpers ontwerpen speelplekken met uitdaging, veiligheid en plezier als uitgangspunt. Door variatie aan te brengen, zoals klimelementen, zand- en waterspel, of speeltoestellen die sociale interactie stimuleren, zorgen we dat kinderen urenlang buiten bezig blijven. Dit draagt bij aan hun motorische- en sociale ontwikkeling én aan hun ooggezondheid.Wat is bijziendheid en waarom neemt het toe?
Daglicht: een simpele, effectieve oplossing
Wat kunnen we samen doen tegen bijziendheid?
Veel scholen benutten hun uitdagende schoolpleinen nog onvoldoende voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Door buitenlessen te integreren, zoals kringgesprekken in de buitenlucht, rekenopdrachten of taalspelletjes tijdens een estafette, wordt het eenvoudiger om kinderen meer buiten te laten zijn. Ook beweegmomenten en pauzes kunnen bewuster ingevuld worden met activiteiten op het schoolplein.
Gemeenten en buurtorganisaties dragen bij door veilige en toegankelijke speelplekken in wijken en dorpen te realiseren. Veel groen, speeltoestellen en ontmoetingsplaatsen voor kinderen en jongeren, zijn essentieel om het buiten zijn te stimuleren. Bij BOERplay zorgen we ervoor dat deze speelplekken aansluiten bij de behoeften van kinderen én hun ouders/verzorgers.
Kinderen brengen veel tijd op school door, maar zijn natuurlijk ook veel thuis. Door ouders bewust te maken van het belang van buitenspelen, kunnen we ervoor zorgen dat kinderen ook buiten schooltijd voldoende buitenlicht krijgen.
De 20-20-2-regel is eenvoudig te onthouden: na 20 minuten dichtbij kijken (zoals op een scherm of in een boek), 20 seconden in de verte kijken en dagelijks minimaal 2 uur buiten zijn. Het is een kleine aanpassing, maar met een groot effect op de gezondheid van kinderogenSpeelplekken als gezondheidsbevorderaar
De rol van speelplekken